Utorak, 29.12.2009.

22:15

Dodik: Ne kršimo Dejtonski sporazum

Premijer RS Milorad Dodik odbacuje optužbe OHR da su entitetske vlasti odbijanjem da produže mandate stranim sudijama i tužiocima prekršile Dejtonski sporazum.

Izvor: Beta

Default images

Dodik je optužio Kancelariju visokog predstavnika u BiH (OHR) da je ona ta koja krši mirovni sporazum. On je kazao da će OHR morati da dokaže da su vlasti Republike Srpske prekršile Dejtonski dogovor, ističući da su zaključci Vlade i parlamenta RS, u stvari, poštovanje mirovnog sporazuma.

"Naravno, oni misle da će samo sila zemalja koje ih podržavaju biti dovoljna da se iz ovog izvuku. Oni su ti koji prave kriminal i krše Dejton, a ne mi", kazao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić rekao je da ne vidi razloga da se zbog juče usvojenih skupštinskih zaključaka dižu tenzije, jer su ti zaključci "ostali u legalističkim okvirima Ustava i zakona".

Prema njegovim rečima, jučerašnji zaključci nisu ništa novo u odnosu na ranije stavove parlamenta RS prema OHR-u i nametnutim odlukama visokog predstavnika.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH je večeras saopštila da stavovi Vlade RS od 14. decembra i zaključci parlamenta RS, kojima se odbacuje sprovođenje odluka koje je doneo visoki predstavnik, predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma i osporavanje vladavine prava u BiH.

OHR je upozorio vlasti RS da će o ovome informisati Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH i Savet bezbednosti UN.

Narodna skupština sinoć je u celosti odbacila Inckovu odluku o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, najavljujući da će se o tome na referendumu izjasniti građani ovog entiteta kada se usvoji novi zakon o referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: