Mesarovićeva: Ne stidim se odluka

Obrazloženja zbog čega nisu izabrani biće neizabranim sudijama dostavljena u pisanom obliku nakon prestanka sudijske funkcije 31. decembra, kaže Nata Mesarović.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

00:22

Default images

"Trudili smo se da prilikom izbora sudija budemo savesni i odgovorni. Uvek će neko biti nezadovoljan. Ja se ne stidim odluka koje je doneo Visoki savet sudstva i smatram da svakoga možemo da pogledamo u oči", kazala je predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović u intervjuu za "Politiku".

Ona je rekla da će insistirati na tome da se odmah objavi konkurs za popunu oko 78 radnih mesta za koja, kako je navela, očekuje da će se prijaviti one sudije koje ispunjavaju sva tri kriterijuma, ali koje zbog smanjenog broja u najvišim sudovima gde su aplicirali nisu bili izabrani.

Prema njenim rečima, među sudijama koji nisu reizabrani ima onih koji imaju kafiće, kafane, butike, servise za pranje vozila ili se bave nekim drugim privatnim delatnostima.

"To je nespojivo sa sudijskom funkcijom. Bilo je slučajeva da postoje sudije koje su sklapale ugovore o doživotnom izdržavanju sa strankama u postupku i da su ti postupci dolazili i do Vrhovnog suda. U nekim slučajevima su odluke došle i u moje ruke", kazala je Mesarovićeva.

Ona je kazala da su "neke sudije dozvolile sebi da, radeći u nekim važnim predmetima, manipulišu odlukama u vezi sa svojim izborom i budućim statusom u pravosuđu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: