Mitrovica: Stigle opomene za struju

Građanima Kosovske Mitrovice na severu Kosova danas su prvi put, posle deset godina, na kućne adrese stigle opomene za naplatu utrošene električne energije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

15:37

Default images

Prosečan iznos na računima kreće se od 4 000 do 6 000 dinara, ali prema rečima nadležnih u mitrovačkoj elektrodistribuciji ima i mnogo većih iznosa. Postoje domaćinstva u kojima se iznosi na računima kreću od 80 000 do 100 000 dinara, dok među privrednim subjektima neki korisnici imaju račune od osam miliona dinara.

Cena jednog kilovat-časa po jeftinijoj tarifi je 1,90, dok se skupa tarifa naplaćuje 4,70 dinara.

Vlasnici divlje sagrađenih objekata i potrošači koji nemaju brojila ili su im brojila neispravna, plaćaće paušal obračunat na 1 000 kilovat-sati, dok će građani sa jednotarifnim brojilima plaćati struju po 5,5 dinara po kilovatu.

Finansijski direktor u mitrovačkoj elektrodistribuciji Ljiljan Đorovoć izjavio je Tanjugu da struja više nije humanitarna kao prethodnog meseca i dodaje da je oslobođena poreza na dodatu vrednost i takse za TV.

"Nama je Srbija dala struju pod uslovom da se plati. Mi moramo da plaćamo struju, a pod kojim procentom naplate videćemo, inače je nećemo imati", kazao je Đorović.

On je istakao da je rok za plaćanje računa osam dana po prispeću opomene za naplatu utrošene električne energije.

Kada je reč o kvalitetu struje, Đorović je naglasio da će se smanjenjem potrošnje električne energije poboljšati i napon, koji je u ovom trenutku oko 140 volti.

Građani Zvečana, za razliku od Mitrovčana, potrošenu električnu energiju plaćaće Trepči, koja od EPS-a dobija zbirni račun i u ovom slučaju ima ulogu distributera. Koliki će u proseku iznosi na računima biti za sada nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: