Predlog izrade Medijske strategije

Ministarstvo kulture podnelo je Evropskoj komisiji predlog projekta za formiranje osnove Medijske strategije u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

18:23

Default images

Pomoćnica ministra za medije u Ministarstvu kulture Nataša Vučković-Lesendrić kaže da bi Strategija trebalo da bude sačinjena do kraja naredne godine.

"Očekujemo da će uporedne analize srpskog i evropskog zakonodavstva u oblasti medija, institucija preko kojih se to zakonodvstvo sprovodi, kao i analiza tržišta, biti od velike koristi radnoj grupi na izradi medijske strategije i pomoći joj da svakom eventualnom problemu pristupi na ozbiljan način", rekla je Vučković-Lesendrićeva, učestvujući na okruglom stolu "Medijska strategija Srbije i novi mediji".

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture je dobilo konkretne predloge relevantnih medijskih, profesionalnih i poslovnih udruženja u vezi sa izradom strategje.

Vučković-Lesendrićeva je kazala da u medijskoj sferi postoje mnogi problemi, proistekli iz protivrečnosti zakona kojima se uređuje ta oblast, kao i da će zbog nedostatka medijske pismenosti građana to ministarstvo narednu godinu posvetiti podizanju svesti o njenom značaju.

Šefica medijskog odeljenja OEBS-a Dragana Nikolić-Solomon ocenila je da bi strategija trebalo da reši pitanje finasiranja i funkciju javnog servisa, kao i problem reklamiranja, ali je izrazila i bojazan da se njome neće rešiti neki od ključnih problema kao što je nedostatak komuniciranja resornih ministarstava u donošenju zakona iz oblasti medija.

"Predstavnici OEBS-a će preneti svoja znanja i iskustva radnoj grupi, ali Ministarstvo kulture trebalo bi da preuzme ključnu ulogu koordiniranja u izradi strategije", dodala je Nikolić-Solomonova.

Predsednik Upravnog odbora udruženja "Lokal pres" Vladan Filipčev ukazao je da u izradi Medijske strategije ne bi trebalo zaboraviti ni na lokalne medije, kojima je neophodna pomoć države ili lokalnih vlasti kako bi opstali na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: