Zakon o saobraćaju stupa na snagu

Od ponoći na snagu stupa novi Zakon o saobraćaju kojim se određuju oštrije kazne i nova pravila ponašanja za volanom.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

18:36

Default images

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja stupa na snagu u ponoć, a jedan od ciljeva koji bi njegovim uvođenjem trebalo da bude postignut je i da 2012. godine imamo 50 odsto manje poginulih u odnosu na 2001. Mišljenja vozača podeljena su kada su u pitanju nove odredbe zakona, a većina kaže da je nabavila dodatnu potrebnu opremu.

"Od ponoći važe neka nova pravila. Svetla će morati da budu uključena tokom celog dana, ali će biti, dok je dan, oborena. Biće obavezan jedan svetloobojeni prsluk, stolica za dete do tri godine, neće smeti da se koristi mobilni telefon bez dodatne opreme tj. hendsfrija”, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Okanović je rekao da što se tiče zimskih guma, novi zakon to ne definiše, već se samo kaže da na delu puta gde postoji saobraćajnim znakom propisana oprema, onda je morate koristiti.

"Šta je to konkretno zimska oprema, to definiše stari pravilnik koji je trenutno još uvek na snazi, novi se očekuje. Dakle nema potrebe da građani trče i kupuju zimske gume. Isto važi i za prvu pomoć- i to će biti definisano pravilnikom koji se očekuje. Po postojećem pravilniku su obavezni su trougao, prva pomoć, rezervni točak i komplet sijalica i sada dodatno prsluk”, rekao je on.

Ceo zakon, što znači i novi sistem bodovanja, trebalo bi da stupi na snagu tek od nove godine.

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju podrazumeva i neka nova pravila za pešake, objašnjava Okanović.

"Zabranjeno je telefoniraju dok prelaze kolovoz i oni to zaista i treba da rade. Tih nekoliko metara treba da se suzdrže jer kako mobilni ometa vozača, tako ometa i pešaka- remeti se koncentracija i dešava se da pešaci ginu jer nisu primetili da je npr. crveno svetlo na semaforu ili nisu čuli vozilo koje dolazi", objašnjava Okanović..

Ono što je dobro je što se posebna pažnja posvećuje deci, "dakle svako ko napravi prekršaj kojim se ugrožava bezbednost a to čini u prisustvu deteta biće strožije kažnjen”.

Ukoliko vozači od sutra ne budu poštovali novi zakon moraće da plate kazne:

Za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji (bez hendsfrija) kazna iznosi 5.000 dinara.

Za vožnju deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu, kazna je od 15000 do 50 000 dinara.

Za vožnju u alkoholisanom stanju, u zavisnosti od stepena pijanstva kazna iznosi od 5000 do 30 000 dinara.

Za prolazak kroz crveno svetlo kazna iznosi od 5000 do 50 000 dinara.

Građani koji imaju vozila na plin već nekoliko dana stoje u redovima ispred Auto-moto Saveza Srbije, kako bi uradili atest plinskih uređaja, pošto novi Zakon o saobraćaju i to od njih zahteva.

Osim ove informacije, oni uglavnom ne znaju mnogo o novom Zakonu.

“Ne znam, tek ću popodne da kupim, ne znam ni gde ima. Treba jedan fakultet da se upiše da bi se to proučilo”.

“Ja stvarno ne znam, toliko opterećenje za obične ljude da je to preterano, kako to sve da se kupi sada odjedanput”.

Osim novčane i zatvorske kazne, nesavesnim vozačima biće dodeljivanji i kazneni poeni. Oni se, međutim, za razliku od kazni, nakon dve godine brišu. Mišljenja vozača podeljena su kada su u pitanju nove odredbe zakona, a većina kaže da je nabavila dodatnu potrebnu opremu.

"Pa mislim da imam sve- protivpožarni aparat, novu kutiju, prvu pomoć ali ovo što sam čitala po novinama mislim da ima i dodataka koje nemam“.

"Evo, vidiš da sam se spremila, hendsfri, pojas, vezana".

"Znam šta je potrebno i većina nas taksista koji ozbiljno shvatamo posao to smo nabavili i ranije i zbog puta u inostranstvo, da ne kažem Crnu goru i Makedoniju“.

"Nisam nabavio ništa, nemam pojma“ .

"Sve sam nabavio ranije, aparat za gašenje požara, zimske gume, fluorescentni prsluk imam za svaku osobu po jedan u kolima, tako da sam ja savestan vozač“.

Građani imaju i različita mišljenja o novim pravilima.

"Mislim da su uglavnom dobra ali ima i loših, kao što je ograničenje brzine na 50 u naseljenom mestu“.

"Neka su možda malo rigoroznija, npr. glasno slušanje muzike“.

"Samo da vam uzmu pare i ništa drugo“.

"Teško da će da se primenjuje, teško da će on u onim zatamnjenim staklima da vidi da li neko priča telefonom ili ne priča“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: