Dubrovnik: Optuženo 10 oficira JNA

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv 10 visokih oficira bivše JNA zbog ratnih zločina u tom gradu, u periodu 1991-92. godine.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2009.

21:56

Default images

Protiv svih optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika, zatražen je pritvor i predloženo raspisivanje poternice, objavilo je Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) na svojoj internet stranici, navodeći samo prezimena optuženih oficira i godine rođenja.

Optužnica je podignuta protiv trojice komandanata 2. Operativne grupe- generala J. Cokića (1934), M. Ružinovskog (1935) i P. Strugara (1933), protiv komandanta 9. Vojnopomorskog sektora:- admirala M. Jokića (1935.) i njegovog zamenika M. Zeca (1943.).

Optužnica je podignuta i protiv komandanta 2. taktičke grupe generala B. Stankovića (1934.), komandanta 472. motorizovane brigade potpukovnika O. Vičića (1944) i njegovog zamenika majora R. Komara (1951).

Optuženi su i kapetan prve klase V. Kovačević zvani Rambo (1961), komandant 3. bataljona 472. motorizovane brigade i poručnik bojnog broda Z. Gvozdenović (1958).

Prva osmorica optuženika terete se da nisu ništa preduzeli da spreče nedopušteno ponašanje podređenih jedinica koje su, protivno Ženevskim konvencijama, ne birajući cilj, granatirale naseljena mesta, ubijale civilno stanovništvo, zatvarali ga, maltretirali i terali u beg.

Po ulasku u naseljena mesta oni su rušili civilne, kulturne, verske i privredne objekte, pljačkali ih i palili, naveo je DORH, ukazavši da je u tom razdoblju na dubrovačkom području ubijeno 116 civila, a više stotina ranjeno.

Okrivljeni V. Kovačević Rambo tereti se da je 6. decembra 1991. izdao naredbu za granatiranje Dubrovnika i tamošnjeg istorijskog, Starog grada koji je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a. Tada je ubijeno više civila i naneta nemerljiva šteta kulturnim dobrima.

Tužilaštvo tereti Z. Gvozdenovića da je tokom 1991. izdavao naredbe da se iz topova ispali više hiljada granata na naseljena mesta. Gađani su Cavtat, Župa dubrovačka, Zaton, Trsteno, hoteli "Croatia", "Belvedere", "Plakir", "Tirena" i "Minčeta" u kojima su bile izbeglice, i Stari grad Dubrovnik. Pri tome je poginulo i ranjeno više civila i naneta je velika šteta spomenicima kulture.

Optužnica je podignuta na osnovu podataka prikupljenih tokom istrage i vojne dokumentacije bivše JNA koja je 2009. godine pribavljena preko oficira za vezu DORH-a pri kancelariji Haškog tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: