DRI uočila nepravilnosti u budžetu

Revizijom budžeta za 2008. godinu Državna revizorska institucija (DRI) uočila je brojne nedostatke i nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

00:29

Default images

Glavni državni revizor Radoslav Sretenović uručio je predsednici skupštine Slavici Đukić Dejanović reviziju budžeta Srbije za 2008. godinu, koja sadrži niz ocena o kontroli načina trošenja poreskih para.

Državna revizorska institucija uočila je brojne nedostatke i nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava, a u zavisnosti od težine prekršaja državni revizor je najavio i podnošenje prekršajnih ili krivičnih prijava.

Po prvi put je državni revizor, kao nezavisna institucija, kontrolisao kako se u Srbiji troše pare iz budžeta.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović kaže da je kod svih onih koji raspolažu sredstvima iz državne kase bilo nepravilnosti u trošenju.

“Kod Ministarstva ekonomije smo utvrdili, ne samo kod njih, smo utvrdili sa se zaključuju ugovori o delu mimo zakona o radu, za one poslove koji su sistematizovani i u okviru delokruga tog ministarstva, što je nedopustivo“, ocenjuje Sretenović.

Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" ocenjuje da izveštaj Državne revizorske institucije ukazuje na brojne nepravilnosti.

“Ovaj izveštaj govori, sadrži indicije, o kršenju zakona o budžetskom sistemu i javnom nabavkama. Neki oblici ovog zakona mogu biti i delo kršenja službenog položaja“, kaže on. Neke od otkrivenih nepravilnosti su i plaćanje prekovremenog rada za koje ne postoji evidencija, zatim plaćanje kompjuterskih ili usluga informisanja za koje nije moglo da se utvrdi ni da li su uopšte i urađeni.

Utvrđeno je i da glavna knjiga Trezora ne sadrži sve prihode i rashode, kao i da ne postoji potpuna evidencija imovine Srbije.

Članove odbora za finansije – Vlajka Senića iz G17 plus i Jorgovanku Tabaković iz SNS-a - ovi rezultati ne iznenađuju

“Nisu me iznenadili. Očekujem da će i ove godine i narednih biti određenih nedostataka u izvršenju budžeta, ali je dobro da se o tome javno govori“, smatra Senić.

Jorgovanka Jorgovanka Tabaković-član odbora za finansije (SNS)

“Mene ne iznenađuje i pretpostavljam da su javne nabavke najznačajnije kršenje zakona u smislu trošenja sredstava jer svi vole da troše taj svoj budžet“, ocenjuje Tabakovićeva.

Takođe, 15 milijardi dinara pozajmljenih iz sredstava privatizacije u 2005. i 2006. godini, nisu vraćeni u budžet do kraja prošle godine.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je takvo stanje nasleđeno.

“Sigurna sam da niko ne može da obezbedi da ta sredstva budu vraćena. Ono što je jedino moguće jeste da budu otpisana“, objašnjava ona.

Kao rizična područja, u izveštaju revizora, navedene su i javne nabavke. Na taj način u sivu zonu otišlo je oko dve milijarde dinara.

“Kod Ministarstva zdravlja utvrdili da je to ministarstvo započelo sprovođenje programskog budžeta, a u delu usluga javnog zdravlja je došlo do kršenja zakona odnosno nepoštovanja trošenja sredstava kod ovog ministarstva“, kaže Sretenović.

Jedno od retkih ministarstava gde nisu pronađene nepravilnosti u radu je Ministarstvo za nauku. Prema rečima državnog revizora ovo ministarstvo ima dobru internu kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: