Ko će biti novi patrijarh?

Prema Ustavu SPC u igri za novog patrijarha je više od 30 vladika,a kao favoriti za poglavara pominju se oni koji su se do sada najviše eksponirali u javnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

16:29

Default images

Nakon što je Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve zakazan za 22. januar iduće godine, pojedine vladike su se odlučile za predizbornu tišinu, a neki u medije informacije plasiraju nezvanično.

Vladika Vasilije Kačavenda pridržavaće se predizborne tišine i neće se oglašavati do Izbornog sabora rečeno nam je u zvorničko tuzlanskoj eparhiji.

Nije bilo moguće dobiti izjavu ni od drugih vladika koje smo uspeli da kontaktiramo, ali se neki od njih nezvanično oglašavaju u pojedinim medijima. Inače, za razliku od na primer Kiparske, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi lobiranje i kampanje nisu praksa na koju se gleda blagonaklono.

"Ja ne verujem da postoje lobiji ali ne isključuju se tu ni mnogi drugi faktori sa strane, mada vladike same odlučuju. evo kažem kroz štampu čini mi se da se protežiraju neki kandidati ali ipak je odlučujuća reč vladika. tako da ja ne verujem da će to imati nekog uticaja, a može biti i kontraproduktivno za kandidate za koje se bude da tako kažem, pod navodnicima lobiralo", kaže novinar NIN-a Jovan Janjić.

Jedan od lobija koji se često pominje je bosanski, ali kako je nedavno objasnio novinar Politike Petar Pašić, vladike rođene u Bosni i Hercegovini, kojih ima najviše, nisu baš toliko jedinstvene da nasatupaju zajedno.

Jovan Janjić smatra da je ipak dobro da se izbor novog patrijarha održi što pre upravo da bi se smanjila mogućnost političkog i bilo kog drugog uticaja. On veruje da se neće menjati sam način izbora patrijarha. To znači da će se i novi patrijarh birati na apostolski način. Naime, među 30 vladika, koliko ih ima sa preko pet godina eparhijskog staža, biraju se trojica nadpolovičnom većinom. Drugi krug podrazumeva izbor žrebom. Jovan Janjić kaže da je upravo zbog načina izbora teško spekulisati o tome ko bi mogao da bude novi poglavar SPC.

"Samo manja grupa njih su kandidati da dobiju potrebnu većinu da bi se našli u trojnoj kandidaturi od kojih će posle jedan biti izvučen za patrijarha srpskog. to su uglavnom starije i iskusnije grupe i to nije mnogo njih za koje bi se moglo reći da su kandaiti sa velikim iskustvom", objašnjava Janjić.

U javnosti se već neko vreme kao glavni kandaiti pominju vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, mitropolit Amfilohije, bački episkop Irinej i vladika zahumsko- hercegovački Grigorije, kojem međutim u prilog ne ide njegova mladost. Treba ipak imati na umu da je i izbor 44. patrijarha Pavla za mnoge bio iznenađenje jer je javnosti do tada bio prilično nepoznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: