Voždovac: Borba za svaki glas

Manje od dve nedelje ostalo je do lokalnih izbora na Vodžovcu. Partije se trude da, na što originalniji način, pridobiju podršku birača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

17:55

Default images

U dodvoravanju se delila kafa, naočare za vid, organizovali volonteri za pomoć građanima, pa i smišljale akcije da se i roditelji stave u ulogu školskih policajaca. Osim standardnih tema koje prate lokalne izbore - rešavanja komunalnih problema, obećanja o izgradnji i popravkama ulica, borbi protiv narkomanije, u kampanji za izbore na Voždovcu koriste se i neke nesvakidašnje ideje.

Tako su naprednjaci, koji su na izborima u junu bili drugi po snazi, ovoga puta poklanjali po 100 grama kafe, njihovi članovi koji su lekari besplatno su pregledali Voždovčane iz prigradskih naselja i poklanjali naočare za vid.

Kandidat za odbornika Srpske napredne stranke Ivan Bakić tvrdi da posredi nije nikakvo dodvoravanje.

“Da kažem odmah za akciju deljenja naočara i deljenja kafe - mislim to je akcija koju smo sprovodili i kad smo osnivali stranku, i u prošloj kampanji i sad u ovoj i to ćemo raditi i ubuduće. Nisu to pokloni, to je naš program, jer mi hoćemo time da pokažemo da brinemo pogotovo o najstarijim našim sugrađanima”, kaže on.

LDP je smislio akciju "Ne varniči ne paniči". Pošto smo suočeni sa virusom novog gripa, organizovali su volontere da pružaju nemedicinsku pomoć građanima Voždovca.

Kandidatkinja LDP-a Isidora Injac uverava da će ta ideja, iako smišljena tokom kampanje za izbore, nastaviti da se sprovodi i posle 6. decembra.

“Na poziv građana, volonteri, odnosno dežurni mobilni timovi iz opštinskih odbora im pomažu da odu do prodavnice, da odu do apoteke po željeni lek ili da ih prevezu do doma zdravlja ili ambulante. Dakle, u pitanju je jedna pomoć koja nije medicinska, već više u transportu i njegovoj fizičkoj nemogućnosti da odu od tačke A do tačke B, odnosno do kuće ili željenog mesta”, objasnila je ona.

Stranka G17 plus, koja ovoga puta učestvuje samostalno na izborima, zdušno je podržala iduju roditelja sa Voždovca da se u škole uvedu takozvane "roditeljske patrole".

Miroslav Čučković iz G17 kaže da to ne bi bilo mešanje u rad školskog policajca, već naprotiv, pomoć.

“Nije ideja da roditelji špijuniraju decu, već je ideja da roditelji nadziru samu okolinu škole, da prijavljuju školskom policajcu sumnjive likove koje vide u okolini škole ukoliko ih bude, jer sigurno je da pet ili šest ljudi vidi više nego jedan školski policajac”, kaže on.

Demokratska stranka, pošto u Beogradu ima gradonačelnika i najveći broj odbornika, u komotnijoj je poziciji na lokalnim izborima, pa ne mora da smišlja inovacije.

Njihova kampanja uglavnom se svodi na to da građanima Voždovca pokažu šta je grad u toj opštini uradio, a Branko Arsenijević iz DS-a ne vidi da je to njihova prednost, već kaže da su građani prema njima mnogo kritičniji, baš zato što su vlast.

“Iz tog razloga uvek morate da radite više, i više očekuju od vas koji ste na poziciji nego od onih stranaka koje su u opoziciji, koje praktično uvek imaju opravdanje da nisu iz nekog razloga mogle nešto da rade. Ali, potpuno je prirodno da pred izbore jednostavno objašnjavate građanima šta ste kao neko ko je vodio opštinu, grad ili Republiku, radili u prethodno periodu i na koji način ste vodili ceo sistem”, kazao je on.

Iako analitičari kažu da izborni rezultat stranaka na lokalu ne pokazuju kako stoje rejtizi stranaka na republičkom nivou, i ovoga puta Voždovac su obišli najviši stranački funkcioneri, koji sigurno neće sedeti u opštinskim klupama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: