IZIT: Otpustiti polovinu činovnika

Država bi u reformi javnog sektora trebalo da otpusti najmanje 50 odsto činovnika, a ne samo najavljenih 10 odsto, ocenjuju u IZIT-u.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

13:29

Default images

Predstavnici Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) iz Beograda ocenili su danas da bi alternativa tolikom otpuštanju, koje bi zahtevalo visok iznos otpremnina, bila "drugačija raspodela društvenog proizvoda između privrede i vanprivrede".

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac ocenio je da bi bilo realno da ta rasporedela bude u odnosu "65 odsto za privredu, a 35 procenata za vanprivredu".
Kanjevac je rekao da bi takvom raspodelom privreda koja stvara dohodak "bila načisto sa tim šta je njeno i čime može da raspolaže, za ličnu potrošnju, odnosno plate i za administraciju, dok bi vanprivreda raspolagala sredstvima po merilima koje bi sama utvrdila".

On je ponovio da bi hitno trebalo dovesti kurs u realni odnos, što bi imalo efekte na izvoz, odnosno što bi omogućilo veći dohodak izvoznicima, veću zaposlenost i manju zavisnost od stranih kreditora.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović ocenio je da Srbija i dalje "zataškava ekonomsku krizu", jer i dalje ima virtuelnu makroekonomsku stabilnost koja se zasniva na navodno "stabilnim deviznim rezervama i kursu".

Makroekonomska stabilnost je virtuelna, kako je dodao "zahvaljujući stalnim i sve većim zaduženjima" kod međunarodnih finansijskih institucija i banaka.

Devizni kurs domaće valute u odnosu na evro uopšte ne prati kretanje inflacije u ovoj godini, dodao je Đogović i naveo da inflacija trenutno iznosi oko 9,1 odsto, dok je kurs dinara pao za oko pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: