SAD pomaže civilno društvo u Srbiji

SAD će preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodeliti dodatnih 4,3 miliona dolara kako bi pomogle organizacijama građanskog društva u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

14:34

Default images

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majkl Harvi rekao je da su dodatnih 4,3 miliona dolara deo programa koji će biti realizovan kroz rad Instituta za održive zajednice (ISC) i da su direktna pomoć građanskom sektoru i vladi koja će sa ovim sektorom sarađivati.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da će ovaj projekat doprineti unapređenju "života na lokalnom nivou" i da će biti podrška "Srbiji u kojoj se svi osećaju prihvaćeni nezavisno od nacionalnosti, političkih mišljenja, etničke pripadnosti, seksualne orijentacije, rečju jednoj otvorenoj i evropskoj Srbiji".

"Očigledno je da je posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena došlo do nove energije u našim bilateralnim odnosima", rekao je Đelić i podsetio da su SAD od od 2001. izdvojile više od 500 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji.

Đelić je rekao da će, u trenutku kada su građani Srbije ustali da iskažu revolt prema gnusnom zločinu nekolicine koja ni na koji način ne predstavlja Srbiju, ovaj projekat biti dodatna podrška pravoj, tolerantnoj Srbiji.

Šef misije ISC-a u Srbiji Albert Sevalos rekao je da će dodatni novac omogućiti da se dodeli veći broj stipendija nego prethodnih godina u Srbiji.

On je dodao da ISC trenutno prima prijave organizacija koje su zainteresovane da rade u oblasti zaštite životne sredine, društvenih i ekonomskih prava i promocije odgovornosti vlasti. Rok za podnošenje prijava je 15. oktobar.

Kroz program "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva Srbije" (CSAI), koji je započet 2006, USAID je dodelio 14 miliona dolara organizacijama građanskog društva za realizaciju projekata kojima rukovodi ISC.

Dodatna sredstva za građansko društvo u Srbiji biće upotrebljena za finansiranje većeg broja projekata organizacija građanskog društva, za jačanje javnog zagovaranja na osnovnom nivou kroz veliki broj regionalnih obuka, kao i za dalje finansiranje strateških inicijativa koje uključuju građane i pomažu izgradnju bolje budućnosti za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: