Ukinuta poternica za Lauševićem

Treći opštinski sud u Beogradu povukao je poternicu za glumcem Žarkom Lauševićem, koja je za njim bila raspisana 2002, radi izvršenja kazne od 13 godina.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.09.2009.

00:42

Default images

Portparol Republičkog tužilašta Tomo Zorić izjavio je danas da je Treći opštinski sud usvojio predlog tužioca da se odloži izvršenje kazne i povukao poternicu za Lauševićem, do okončanja njegovog slučaja. Zorić je objasnio da pošto je poternica ukinuta ne bi bio uhapšen u Srbiji i da bi odluku o svom slučaju čekao na slobodi.

On je podsetio da je republički tužilac Slobodan Radovanović podneo nedavno zahtev za zaštitu zakonitosti povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je glumcu Žarku Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora, na koju je osuđen zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kom su stradala dva mladića.

Radovanović je podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, jer smatra da je došlo do povrede zakona u delu koji se tiče donošenja drugostepene presude Vrhovnog suda Crne Gore kojom je Lauševiću drastično povećana kazna sa četiri na 13 godina zakona.

Tužilac smatra i da je povređeno Lauševićevo pravo na odbranu s obzirom na to da nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, pošto je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa, dok će o zahtevu republičkog javnog tužioca odlučivati Vrhovni sud Srbije.

Pored ovog zahteva, Vrhovni sud bi u toku septembra, kako je ranije najavio, trebalo da odluči o zahtevu Lauševićevih branilaca za vanredno ublažavanje kazne zatvora.

Laušević se sada nalazi u pritvoru u Njujorku, gde je 2. jula uhapšen jer nije imao boravišne papire.

Američki sud 14. septembra treba da odluči da li će Lauševića deportovati u Srbiju.

Pošto je u pritvoru do izricanja prvostepene presude proveo četiri i po godine, ostalo mu je da odsluži još osam i po godina.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića.

U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak koji nikoga nije pogodio.

Posle više izrečenih presuda koje su ukidane, Vrhovni sud Crne Gore je 2001. godine izrekao Lauševiću pravosnažnu presudu od 13 godina zatvora, zbog koje sada srpski tužilac traži zaštitu zakonitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: