Obe zajednice čestitale Ramazan

Povodom predstojećeg meseca Ramazana, čestitke muslimanima uputili su predstavnici Islamske zajednice Srbije i Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2009.

13:05

Default images

Ramazan je najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere. To je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana. Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska Sunca, i to 30 dana.

Ispred Islamske zajednice Srbije, ramazansku poslanicu uputio je muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. On je pozvao na jedinstvo svih muslimana u Srbiji i čitavom svetu.
Muhamed ef. Jusufspahiæ (Tanjug)
"Muslimani Srbije i ove godine dočekuju Ramazan u situaciji podvojenosti, moleći uzvišenoga Stvoritelja da donese jedinstvo muslimanima Srbije, kao što ga molimo da donese jedinstvo svim muslimanima sveta i da donese mir i blagoslov svim ljudima sveta", rekao je Jusufspahić u Ramazanskoj poslanici.

On je u ime Islamske zajednice Srbije svim sledbenicima islama u Srbiji, kao i čitavoj Evropi i svetu poželeo da mesec ramazanskog posta, koji počinje sutra, provedu "u miru, blagoslovu i međusobnoj ljubavi".

Muftija je podsetio da su ciljevi ramazanskog posta bogobojažljivost, čistota tela i duha.

"Hraniti telo hranom koja je dozvoljena i čista i duhu stvarati ambijent molitvom najiskrenijom upućenom Stvoritelju stvara zdrav ambijent kakve god da su okolnosti okolo takvoga čoveka", naveo je Jusufspahić.

On je poručio i da uz post svaki čovek lakše odoleva svim iskušenjima koja se pred njega postavljaju.

U ime Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi Muamer Zukorlić, Bajrmsku poslanicu pročitao je direktor Gazi-isa beg medrese u Novom Pazaru Mustafa Fetić.
Mustafa ef. Fetiæ (zvanièni sajt IZuS)
On je čestitao predstojeći mesec Ramazan svim muslimanima i svim dobrim ljudima, sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i berićetu.

"Ovaj Ramazan dočekujemo u znaku visoke svesti, volje i odlučnosti na putu ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava muslimana u Srbiji, prava na dostojanstven život, veru, porodicu, identitet i ravnopravan status", rekao je Fetić.

On je dodao da je kao jedna od obaveza ramazanskog posta da kroz uzdržavanje od jela, pića i drugih fizičkih užitaka od zore do zalaska Sunca izazove osećaj jednakosti i solidarnosti medju ljudima različitog imovinskog statusa.

"U vremenu bezobzirne dominacije materijalizma i pohlepe, Ramazan je poput melema za ljudsku dušu, vraćajući čoveku ulogu Božijeg namesnika na Zemlji sa ciljem zalaganja za dobro i uspostavu reda, a protiv zla i nereda", rekao je Fetić.

On je istakao da muslimani Sandžačkog, Preševskog, Beogradskog i Novosadskog muftijstva spremno dočekuju predstojeći Ramazan, "odlučni da nastave potvrđivati neospornu istinu da je islam milost svim svetovima".

Čestitke kosovskih zvaničnika

Čelnici Islamske Zajednice na Kosovu i kosovskih institucija čestitali su građanima islamske veroispovesti početak svetog meseca Ramazana.

Kosovski muftija Naim Ternava pozvao je vernike da "budu solidarni i
da pomognu siromašnima".

"Ovo je mesec milosti, oproštaja i dobrote", rekao je Ternava i dodao da je Kosovo ove godine u mesec Ramazan ušlo "unapređeno kao društvo koje je stvorilo uslove za normalno funkcionisanje države".

Ternava je istakao da "samo međusobnim poštovanjem mogu da budu stvoreni uslovi za razvoj slobodnog, demokratskog i tolerantnog društva, koje gaji vrednosti vere u Alaha".

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu naveo je u svojoj čestitki da je Ramazan mesec "ljudskog žrtvovanja".

"Imajući to u vidu želim da tokom ovog meseca između nas vlada mir i međusobno razumevanje, koji su neophodni u narednom periodu za našu državu, koja ima za cilj obezbeđivanje novih priznanja i što bržu evroatlantsku integraciju", piše u čestitki predsednika Kosova.

Sejdiu je dodao da u procesu obezbeđivanja novih priznanja "očekuje važan doprinos Islamske zajednice Kosova".

Islamskim vernicima početak Ramazana čestitali su i premijer Hašim Tači i političke partije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: