U Srbiji preko 100 slučajeva gripa

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u Srbiji registrovano više od 100 slučajeva novog gripa, od čega je više od 60 ljudi zaraženo kontaktom.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.07.2009.

11:15

Default images

On je napomenuo da je na muzičkom festivalu "Egzit" došlo do širenja te bolesti. U Srbiji je, prema jučerašnjem saopštenju Instituta za javno zdravlje "Batut", zaključno sa 16. julom, potvrđen 81 slučaj novog gripa. Danas su povrđena četiri slučaja obolenja u Kraljevu, osam u Pančevu, a u Čačku i Loznici po jedan.

"Još uvek ne možemo da kažemo da imamo širenje virusa gripa u Srbiji", naveo je Kon, koji je predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije novog gripa.

Kon je dalje ukazao da se u vezi sa “Egzitom” od sutra u Srbiji izlazi iz perioda inkubacije.

"Posle sutrašnjeg dana novi slučajevi koji se budu pojavljivali ne mogu se povezivati sa tom muzičkom manifestacijom", rekao je Kon.

Kon je objasnio da novi slučajevi gripa N1H1, koji se budu pojavljivali, mogu da nastanu samo iz kontakta sa tim obolelima.

Takve slučajeve će Radna grupa i dalje pratiti, a potom će nove slučajeve zaraženih gripom prepustiti primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja će grip lečiti po standardnim metodama.

U Pančevu je zabeleženo osam novih slučajeva virusa novog gripa, od kojih se dvoje nalaze na bolničkom lečenju, a prema prvim izveštajima zaraženi su boravili na ekskurziji u Španiji.

Od novog gripa u Kraljevu su obolele četiri osobe, od kojih su tri na kućnom lečenju, a jedna je u bolnici, izjavio je danas načelnik infektivne službe zdravstvenog centra "Studenica" Milan Parezanović.

A u Čačku, prema rečima direktora bolnice Miloja Vukotića, jedan britanski državljanin, koji je oboleo od gripa, odbio hospitalizaciju u tom gradu.

"Kada je došla potvrda sa Instituta Torlak da se radi o novom virusu gripa, pacijentu je takođe predočeno o neophodnosti bolničkog lečenja. Budući da se radi o stranom državljaninu on je izrazio želju da se leči na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije i mi smo tokom jučerašnjeg popodneva i večernjih sati organizovali transport u skladu sa instrukcijama Ministarstva zdravlja u takvim situacijama. Pacijent je prevežen na infektivnu kliniku u Beogradu i tamo se sada nalazi na lečenju", kaže Vukotić.

I u Loznici je službeno je potvrđen prvi slučaj novog gripa H1N1 kod jednog meštanina, posetioca “Egzita”.

Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, među obolelima su 42 osobe koje su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje - Argentine, Australije, Kanade, Velike Britanije, SAD, Španije, Nemačke i Egipta.

Iz kontakta sa obolelim osobama je zaraženo 39 lica.

Oboleli su iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Čačka i Loznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: