Šabić: Više pažnje za ekologiju

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da prima veoma malo zahteva koji imaju veze sa informacijama iz oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2009.

14:42

Default images

Šabić je pozvao medije da više pažnje posvete ekologiji, pošto veoma često iza zagađenja životne sredine stoje nečiji opipljivi interesi. "Životna sredina se ne zagađuje samo iz razloga primitivizma, bahatosti i gluposti, već iza zagađenja veoma često stoji nečija zarada", kazao je Šabić na novinarskoj radionici u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Ocenio je da veliki problem u Srbiji predstavlja činjenica da se pojedini zakoni donose, ali se u praksi ne primenjuju.

On je rekao da se nada da to neće biti tako i sa 16 zakona iz oblasti zaštite životne sredine, koji su ove godine usvojeni u Skupštini Srbije.

Suzana Đorđević iz nevladine organizacije Ekotopija pohvalila je državne organe zbog usvajanja velikog broja zakona iz oblasti ekologije, kao i zbog pokretanja kampanje "Očistimo Srbiju".

"Ali, to nije dovoljno, jer se kod nas o ekologiji govori jedino u slučajevima akcidenata, a malo se radi na podizanju osnovnog nivoa svesti o potrebi očuvanja životne sredine", kazala je Đorđevićeva.

Ona je ocenila da mediji mogu mnogo da pomognu u podizanju svesti stanovništva i najavila da će Ekotopija zajedno sa Novinskom agencijom Beta od 1. septembra pokrenuti "zeleni servis vesti", u kojem će se svakodnevno objavljivati između 10 i 15 vesti u vezi sa ekologijom.

"Mediji mogu građanima da, za početak, prenesu barem poruku da ne bacaju đubre van kanti i da ne koriste plastične kese. Da za početak promenimo situaciju barem u sopstvenim dvorištima", kazala je Suzana Đorđević.

Jednodnevnu radionicu, koju pohađa 20 novinara iz Vojvodine, organizovala je Misija OEBS-a u Srbiji, kao deo pratećeg programa festivala “Egzit”, čija je tema zaštita životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: