Skupština o elektronskom dokumentu

Predlog zakona o elektronskom dokumentu predstavlja korak dalje u uređivanju elektronskog poslovanja, kaže ministarka za telekomunikaciuje Jasna Matić.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

11:42

Default images

Obrazlažući taj zakonski predlog na sednici Skupštine Srbije, ona je navela da zakon izjednačava klasični oblik poslovanja, pomoću papira, sa elektronskim oblicima poslovanja.

Prema njenim rečima, zakon će omogućiti i dosledno sprovođenje Zakona o elektronskom potpisu, koji je usvojen 2004. godine.

Elektronski potpis, a posebno kvalifikovani elektronski potpis, kao sredstvo pouzdane identifikacije strana u elektronskoj transakciji, jedan je od najznačajnih segmenata elektronskog dokumenta, rekla je ministarka.

Zakon definiše proceduru postupanja sa elektronskim dokumentom, prijem takvog dokumenta, način čuvanja duplikata i izdavanje potvrde o prijemu.

Pored toga, zakon omogućava da sva dokumenta u elektronskom obliku budu, pod zakonom određenim uslovima, pravno relevantna, da elektronski dokument bude punovažan i da ima dokaznu snagu.

Osnovi cilj zakona je da se podstakne šira upotreba elektronskih dokumenata, jer bi to doprinelo ukupnoj efikasnosti rada i materijalnoj uštedi.

Zakon o elektronskom dokumentu je poslednja tačka dnevnog reda vanredne sednice koju parlament razmatra u načelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: