Nedelja, 07.06.2009.

11:37

Završavaju se izbori u EU

Glasanjem u 19 od 27 članica Evropske unije, danas se završavaju četvorodnevni izbori za Evropski parlament.

Izvor: Tanjug

Default images

Izbore, na kojima oko 388 miliona Evropljana sa pravom glasa bira 736 poslanika koji će ih predstavljati u narednih pet godina, prati slaba izlaznost. Na evropskim izborima nije bitna nacionalnost već politička pripadnost.

Buduće poslanike kandiduju stranke zastupljene u nacionalnim parlamentima a broj poslanika zavisi od broja stanovnika.

Ekonomska kriza, visok nivo nezaposlenosti, skandali koji potresaju Vlade posebno Velike Britanije i Italije, neupućenost u rad parlamenta, evroskepticizam koji se iz Poljske i Češke proširio i na druge zemlje, znatno su uticali da izlaznost bude mala.

"Danas je pravi dan za glasanje. U Nemačkoj pada kiša i jednino što možete da uradite je da sedite kod kuće ili brzo odete do svog biračkog mesta i tako doprinesete da izlaznost ovaj put bude veća nego pre pet godina”, rekao je minsitar spoljnih poslova Nemačke, Frank Valter Štajnmajer.

“A sada imamo i više razloga pošto smo videli da se u Briselu i Strazburu donose odluke koje su od velikog značaja za nas lično. Zato uopšte nije istina da je nevažno ko sedi u Evropskom parlamentu i ko nas predstavlja u Evropskoj komisiji”, kazao je on.

Nakon Britanca i Holanđana koji su prvi izašli na birališta 4. juna, odnosno Iraca, Čeha, Slovak, Letonaca Maltežana i Kiprana, birači iz presotalih 19 zemalja unije danas će izabrati svoje predstavnike u evcrospkom parlamentu, jedinoj instituciji Evropkse unije, koja se bira na direktnim izborima i koja ima ovlašćenja da formuliše dve trećine zakona Unije.

“Slabo. Izlaznost je jako slaba, na ovom glasačkom mestu je izašlo tek 20 odsto birača a znam da je na državnom niivou situacija još gora”, kazao je predsednik biračkog mesta, Rikardo di Karlo.

Slaba izlaznost znači i veliku verovatnoću da će svoje mesto u evropskom parlamentu prvi put dobiti i pojedine stranke ekstremne desnice, čiji glasači redovno izlaze na izbore.

Podaci o očekivanom odzivu zato su najniži za 30 godina koliko se održavaju izbori za Evropski paralment.

Birališta će biti otvorena do 20 sati, a prvi rezultati iz cele evrope očekuju se par sati kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: