SZO: Svet sve bliži šestoj fazi

Kontinuirano širenje virusa novog gripa H1N1 približava svet najvišoj, šestoj fazi upozorenja na pandemiju, upozoravaju u SZO.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2009.

11:14

Default images

Vršilac dužnosti pomoćnika generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Keidži Fukuda je objasnio da postoji jedan broj zemalja koje su u prelaznoj fazi između dva načina širenja zaraze - sa onog koji je u vezi sa putovanjima, ka stabilnijim oblicima širenja bolesti u okviru zajednice, preneo je Rojters.

Baš to što se procenjuje da su pojedine zemlje još u prelaznoj fazi zasad sprečava SZO da proglasi "fazu šest" pandemijske uzbune, objasnio je Fukuda.

Prema najnovijim podacima SZO, nova vrsta gripa se proširila na 64 zemlje. Registrovano je gotovo 19.000 potvrđenih slučajeva ovog oboljenja, a zabeleženo 117 smrtnih slučajeva.

Prvi slučajevi novog gripa registrovani su danas u Luksemburgu. Osoba koja se nedavno vratila iz Njujorka juče je bila kod lekara zbog umerenih simptoma karakterističnih za grip, saošteno je na konferenciji za novinare u Briselu, bez navođenja više detalja o tom slučaju.

Zdravstvene službe Škotske navode da su u toj zemlji još 23 osobe obolele od Novog gripa. U Engleskoj registrovan 61, u Francuskoj 42 nova slučaja, a u Turskoj je registrovan peti slulčaj infekcije virusom novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: