Utorak, 05.05.2009.

15:25

Protest protiv trošenja na koncerte

Nekoliko stotina građana Bora protestovalo je zbog trošenja gradskog novca na koncert Željka Joksimovića zakazanog za sutra, u okviru proslave dana grada.

Izvor: B92

Default images

N platou ispred doma kulture u Boru, na kojem bi sutra trebalo da bude održan koncert Željka Joksimovića, okupilo se više stotina građana i presdtavnika sindikata koji su protestvovali zbog, kako kažu, nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.

Naime, sindikati traže da se sutrašnji koncert, koji prema njihovim saznanjima košta 50 hiljada evra, otkaže, kao i da se obelodani finansijski izveštaj o troškovima obeležavanja prvog maja, a koji su dostigli iznos od 2,5 miliona dinara.

U sindikatu navode da je neshvatljivo da se u tenutku kada su javna preduzeća na rubu egzistencije, a plate kasne više meseci, vlast u gradu ponaša rasipnički, i da očekuju da će njihovi zahtevi biti odmah ispoštovani.

U suprotnom, iz sindikata najavljuju radikalizaciju protesta.

“Štrajkovaćemo glađu, ako treba”, kaže Dragiša Trujkić, predsednik opštinskog veća sindikata.

Svoje zahteve sindikalci su nameravali da predaju predstavnicima lokalne vlasti, ali u tome nisu uspeli.

Predsednik opštine Srđan Marjanović nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve opštinske službe u vreme protesta su bile zatvorene, pa su zahtevi ostali na šalteru optinskog uslužnog centra.

Jedini predstavnik vlasti koji je danas bio u Boru je Dragan Žikić, potpredsednik opštine, ali ni on nije imao vremena da razgovara sa sindiklalcima, jer je bio domaćin ambasadoru Mađarske.

Ipak, Žikić je novinarima potvrdio da koncert Željka Joksimovića košta 4,5 miliona dinara, da je trebalo da bude plaćen iz opštnskog budžeta, ali da on u svemu tome nije učestvovao.

”Sve su dogovarali predsednik opštine i menadžer Željka Joksimovića, ja u tome nisam ucestvovao”, kaže Žikić.

Što se tiče proslave prvog maja, Žikić kaže da, iako je opština platila deo proslave, sve finansijske izveštaje sindikati treba da traže od onih koji su je i organizovali, kao i da zaposleni u javnim preduzećima u Boru redovno primaju platu.

On kaže da samo u pojedinačnim slučajevima plata kasni, i to manje od mesec dana.

Žikić je izjavio i da će sutrašnji koncert najverovatnije biti otkazan.

Bez obzira na to, sindikati su najavili nova okupljanja u prepodnevnim satima sve dok, kako kažu, ne budu naterali vlast da im da na uvid svu spornu dokumentaciju i dok ne počnu da se odgovorno ponašaju prema novcu građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: