Koštunica: DSS-ov zakon o Vojvodini

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kaže da će ta stranka u proceduru Skupštine Srbije sutra dostaviti svoj predlog zakona o nadležnostima Vojvodine.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

17:09

Default images

Koštunica je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je predlog Demokratske stranke Srbije "za razliku od predloga na kojem radi Vlada Srbije, u skladu sa Ustavom Srbije".

"Iako je ovaj zakon trebalo doneti pre statuta, koji je podzakonski akt, Vlada Srbije svoj posao nije obavila. Umesto toga, pokrajinska vlast je pripremila predlog statuta koji vrvi od neustavnih odredbi", kazao je Koštunica.

Lider DSS-a je ocenio da ne postoji pravna praznina u Ustavu u pogledu rokova za usvajanje zakona o nadležnostima pokrajine, navodeći da je Vlada Srbije morala da vodi računa da taj zakon pripremi pre isteka roka kojim Ustavni zakon obavezuje pokrajinski parlament da utvrdi predlog novog statuta.

On je kazao da je predloženi statut "nošen idejom da se na teritoriji države Srbije stvori još jedna država i jedna protivustavna tvorevina", dok je zakonom o nadležnostima koji je pripremila Vlada Srbije pokušano da se "neustavni delovi statuta prikriju".

Koštunica je kazao i da se DSS-ov predlog zakona o nadležnostima Vojvodine umnogome razlikuje od statuta koji je usvojila Skupština Vojvodine i da Vojvodinu definiše kao "autonomnu teritorijalnu zajedinicu osnavanu Ustavom Srbije, u kojoj je zagarantovana ustavna ravnopravnost srpskog naroda i svih građana i etničkih zajednica koji u njoj žive".

"Nema ovde pominjanja demokratske evropske regije, ni definicija koje govore da je Vojvodina deo srednjeevropskog prostora, nema izmeštanja Vojvodine iz njenog jedinog i pravog ambijenta, a to je Republika Srbija", rekao je Koštunica.

On je dodao da prema predlogu DSS-a, pokrajinske odluke ne mogu imati snagu ili značaj zakona, dok se zadržavaju i postojeći nazivi organa vlasti pokrajine, za razliku od Predloga statuta koji je predvideo da se Izvršno veće preimenuje u pokrajinsku vladu.

Takođe, napomenuo je da nije održivo rešenje statuta po kojem je Novi Sad glavni grad Vojvodine, te da se u predlogu DSS-a u Novom Sadu nalazi sedište pokrajinskih organa vlasti.

Potpredsednik DSS-a Zoran Lončar rekao je da predlog DSS-a predviđa nadzor nad ustavnošću i zakonitošću rada pokrajinskih organa i pokrajinskih akata, po kojima republička ministarstva i drugi organi državne uprave mogu da predlože Vladi pokretanje ocene ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom pre njihovog stupanja na snagu.

Prema njegovim rečima, predviđena je o odredba o saradnji Vojvodine sa drugim regionima u svetu, ali ona ne uključuje i mogućnost otvaranja predstavništva pokrajine u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: