Grčka se nada rešenju spora

Grčka se nada da će novoizabrani makedonski predsednik Đorđe Ivanov raditi na rešenju pitanja ustavnog imena te zemlje, u skladu sa odlukama NATO-a i EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

01:21

Default images

Portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Jorgos Kumucakos rekao je da Atina veruje da je predsedničkim izborima u Makedoniji, čiji je drugi krug održan 5. aprila, "načinjen korak ka približavanju evropskim izbornim normama".

On je međutim dodao i da "moraju da se nastave reformski napori da bi se omogućilo ispunjavanje kriterijuma za približavanje zemlje evroatlantskim institucijama", prenela je grčka novinska agencija ANA.

Kumucakos je preneo ocenu međunarodnih posmatrača da su predsednički i lokalni izbori u Makedoniji protekli mirno i da nije bilo neregularnosti koje bi mogle da promene rezultat.

Međunarodni posmatrači, međutim, istakli su da ima osnova za poboljšanje jer su utvrdili slučajeve zastrašivanja glasača i duplog glasanja, izjavio je portparol grčkog ministarstva.

Grčka je u dugogodišnjem sporu s bivšom jugoslovenskom republikom i odbija da njen sused nosi ime Makedonija jer je to naziv severne grčke pokrajine.

Zbog toga spora, Grčka je blokirala ulazak Makedonije u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: