Janjić: Daleko od "belog šengena"

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za novosadski Građanski list da smatra da Srbija nije blizu stavljanja na belu šengensku listu.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2009.

14:20

Default images

"U Evropi je poznato da bi, ukoliko bi uspostavili bezvizni režim sa Srbijom, nastao problem nekontrolisanog ulaska lica s pasošima Srbije", kaže Dušan Janjić.

Janjić podseća na to da kosovski Albanci nesmetano uzimaju pasoše Srbije, a Srbija nema kontrolu nad teritorijom Kosova.

"Drugi važan uslov za bezvizni režim jeste uspostavljanje pune saradnje s policijama zemalja okruženja, što znači punu saradnju i s kosovskim snagama bezbednosti, koje Srbija ne priznaje. Tu je i pitanje potpune kontrole granica, tako da je potrebno odrediti granicu prema Albaniji ili Kosovu", objašnjava Janjić.

On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima.

"Nov pasoš nije u skladu s evropskim pravilima. Ne može tekst na koricama biti ispisan ćirilicom, moraju se koristiti međunarodni standardi. Pored toga, izbačen je francuski jezik iz naziva dokumenta, što takođe nije u skladu s međunarodnim propisima", rekao je on.

"Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: