Petak, 03.04.2009.

14:20

Janjić: Daleko od "belog šengena"

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za novosadski Građanski list da smatra da Srbija nije blizu stavljanja na belu šengensku listu.

Izvor: Graðanski list

Janjiæ: Daleko od "belog šengena" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

misternobg

pre 15 godina

Pusite vi Janjica, on samo "pali vatru" ne mogu da verujem da je on nesto tako izjavo. Ja bih samo postavio jedno pitanje: da li je Hrvatska za vreme rata na svojoj teritoriji ispunjavala sve uslove za belu sengensku listu koji se nama traze (bezbednost licnih dokumenata, zakon protiv diskriminacije, strategije za borbu protiv organizovanog kriminala, zakon o readmisiji itd.) a nikada joj nisu uvedene vize za zemlje EU pa su joj cak ukinute i za SAD i Veliku Britaniju. To je uglavnom politicka odluka a tehnicki uslvi su tu sporedni.

Bender

pre 15 godina

Problem sa cirilicom je sto je SAMO ona na pasosu.
Srpski jezik koristi DVA pisma a ne samo jedno i zato je potrebno da se rec "Pasos" ispise I NA latinici, naravno uz engleski.

#

pre 15 godina

Da bi se u našem gradu dobio pasoš, moraš stati u red pred MUP u 3-4 ujutro da bi otvaranjem šaltera u 7-8 uzeo broj, kojim će se čekati tokom dana da se stigne na red. (Naravno za one preko veze to ne važi).
Pa kad nam je običan pasoš tako daleko, gde je tek beli šengenac.

pc_korisnik

pre 15 godina

"On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima.".....""Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić." Ukoliko je ovo tačno, ministri Dačić i Đelić da podnesu ostavke. Ukoliko nije, Janjić da bude tužen zbog uznemiravanja javnosti! Građani ionako doživljavaju stresove prilikom vađenja novih putnih isprava, nije im još i potrebno da neko širi svakakve dezinformacije

Gradjanin_Srbije

pre 15 godina

"Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za novosadski Građanski list da smatra da Srbija nije blizu stavljanja na belu šengensku listu." Pa, gde ima Djelica, mora izgleda da se pojavi i anti-Djelic:) Samo sto svi visoki zvanicnici EU - Kacin, Ren, mnogi ministri spoljnjih poslova zemalja clanica EU, decidirano tvrde da je ovo zadnja godina pod viznim rezimom za Srbiju. Dalje:"U Evropi je poznato da bi, ukoliko bi uspostavili bezvizni režim sa Srbijom, nastao problem nekontrolisanog ulaska lica s pasošima Srbije", kaže Dušan Janjić." Jeste, upravo zato i postoji zakon o readmisiji, koji je jedan od kljucnih zakona za ukidanje viza. "Drugi važan uslov za bezvizni režim jeste uspostavljanje pune saradnje s policijama zemalja okruženja, što znači punu saradnju i s kosovskim snagama bezbednosti, koje Srbija ne priznaje. Tu je i pitanje potpune kontrole granica, tako da je potrebno odrediti granicu prema Albaniji ili Kosovu", objašnjava Janjić." Kosovo nisu jos uvek priznale ni neke zemlje EU, stoga bi takav uslov prema Srbiji bio besmislen. "On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima." Ovo, moram priznati, kao covek koji svakodnevno prati i domace i strane vesti po pitanju viza vec duze vreme, prvi put cujem. Gosn. Janjic bi trebao da navede koji je izvor te informacije.

Milan

pre 15 godina

Pasos Srbije sadrzi i natpise na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u sta se svako moze uveriti. Sto se tice Albanaca, tu je sporazum o readmisiji kojim se oni vracaju na Kosovo direktno. I Hrvatska je Srbima izdvala pasose sakom i kapom (hrvatski pasos ima svako ko ima bilo kakve veze s Hrvatskom) pa ne vidim da su zbog toga imali probleme sa bezviznim rezimom.

Obavešten, pomalo

pre 15 godina

Primedbe o formatu pasoša su neargumentovane. Janjićevo objašnjenje problema građana Kosova koji su izvadili ili će izvaditi novi pasoš Srbije, kao i nemogućnost Srbije da kontroliše svoje granice takođe nije argumentovano. Ne može ni jedan kosovski Albanac da izađe iz Kosova bez kontrole. Na prištinskom aerodromu putnike kontroliše UNMIK, odnosno EULEKS. Na bilo kom drugom drumskom graničnom prelazu takođe postoji granična policja EULEKS-a, a sa druge strane granična policija susednih zemalja. Projekat integrisanog upravljana granicama već uveliko se primenjuje u svim ovim državama (Makedonija, Abanija, Crna Gora, Srbija), tako da postoji kontrola svih putnika po imenu, prezimenu, matičnom broju, prema bazi podataka EUROPOL-a i INTERPOL-a, itd. Ovde ni Miladin Kovačević nebi prošao granicu, ukoliko bi, naravno, Sud dostavio nadležnom organu ono što je, po zakonu, dužan da dostavi. Mnogo štošta se promenilo u regionu u poslednje vreme, tako da gospodin Janjić ne bi trebalo da donosu zaključke na osnovu nekih "tradicionalnih" (zastarelih) saznanja.

Sinisa Stankovic

pre 15 godina

"Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić.

Kako zašto???
Pa, valjda da bi neko nešto radio...!?

Toza

pre 15 godina

Dušan Janjić je rekao:"Nov pasoš nije u skladu s evropskim pravilima. Ne može tekst na koricama biti ispisan ćirilicom, moraju se koristiti međunarodni standardi. Pored toga, izbačen je francuski jezik iz naziva dokumenta, što takođe nije u skladu s međunarodnim propisima".
Gospodine Janjić, srpski pasoš ima tekst i na francuskom jeziku, a kao drugo nema ni mađarski pasoš na svojim koricama tekst na engleskom i francuskom, već samo na mađarskom.

Bogda

pre 15 godina

sto volim ove samoproklamovane eksperte, koji o materiji o kojoj pricaju stvarno nemaju pojma. Na koricama pasosa moze da pise bilo sta i na bilo kom jeziku!!! Sam pasos je na 3 jezika ukljucujuci i francuski!! Da ne pise mozda na britanskom pasosu naziv na francuskom??
A to da je u Evropi poznato da kad bi otvorili granice, da bi sad svi pohitali tamo je najobicnija demagogija i glupost. Ko je hteo da ode, otisao je. I svi ti mali, sitni i krupni kriminalci prelaze granicu kad hoce. Ko sad to u Srbiji ko kao zeli da emigrira to jos nije uradio samo zbog sengenske vize!!??

Часлав Илић

pre 15 godina

... Неписано правило (али на које обавезно упућују возачи) јесте да се граничару пасош пружа отворен на првој страници; у корице ниједан још нисам видео да је гледао...

Marko

pre 15 godina

Ne mogu da pronadjem dokument gde pise to o medjunarodnim propisima. Ali na osnovu ovog clanka na wikipediji izgleda da se ti zahtevi ne odnose na drzavljane EU.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eu_passport#Gallery_of_EU_passports

Zemlje nisu u obavezi da imaju "Pasos" ispisano na engleskom jeziku, vec na njihovom jeziku, pa makar to bilo i na nelatinicnom pismu, kao u slucaju Grcke.

Takodje, tekst unutar naseg pasosa je ispisan na srpskom, engleskom i francuskom, sto se moze videti i na slikama u sledecem clanku na wikipediji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_passport

Ovi komentari gospodina Janjica mi izgledaju malo supljikavo. Vidi se da neke njegove izjave nisu tacne.

Mihailo, USA

pre 15 godina

Sve sto je rekao gospodin Janjic je tacno. Pasosi su doduse resiv problem.

Problem Kosova nece biti lako resen, jer Srbija je u obavezi da izdaje pasose svim svojim gradjanima, ukljucujuci i Albance sa Kosova, koji poseduju krstenicu Republike Srbije. Ukoliko bi smo dosli na belu listu, tesko je poverovati da bi Albanci sa Kosova bili protiv posedovanja Srpskih pasosa.

Interes je uvek na prvom mestu.

Ogi

pre 15 godina

Dok pitanja vezana za bezbednost mozda i jesu tacna, i ne menjaju sustinu ove vesti, ovo za francuski itd. je potpuna glupost -- moze na pasosu da pise sta se hoce -- vecina evrposkih pasosa ima naziv "pasos" samo na svom jeziku, na vikipediji su svi EU pasosi, pa koga zanima nek pogleda.

Zoran

pre 15 godina

Kad nepismena policija dizajnira pasos.
Nema psosa gde se ne koriste engleski francuski.verovatno to nije vazno jer ljudi vec putuju sa njim. Kada se otvore korice pise i Passport.
Tako da g.Janji pati od paranoje.A Albanac koga vrate iz Evrope doci ce prvo u Srbiju pa u pokr Kosovo.
Sem ako ne zatrazi azil.

zasvirajte, pa zadenite ,,,

pre 15 godina

To je najmanji problem sa kojim se suocava vecina gradjana - jednostavno - nije JEFTINO putovati i boraviti u EU, a oni koji imaju dovoljno novca, nije im problem ni viza !

lexus

pre 15 godina

Vazda uvek pesimisticni gospodin Janjic verovatno je ljut sto ne moze bez "veze" da dobije pasos, pa stoji u redu od jutra kao i svi, a evo i zbog cega. Par gresaka u zapazanju gospodina Janjica su sledece: da tacno je da pasos na prednjoj strani ima cirilicni naziv, ali isto tako i hrvatska putovnica ima latinicni hrvatski naziv na svojoj naslovnici pa su debelo u sengen zoni i mislim da ta zameraka apsolutno ne stoji, jer vec na prvoj strani stoje medjunarodni natpisi za pasos. A tu dolazimo do jos jedne greske gospodina Janjica da je izbacen Francuski jezika iz pasosa! Ja stvarno ne znam koji pasos sam ja izvadio pre par dana, ali u njemu pored srpskog, engleskog, postoji i francuski i svaki naziv je trojezicni, za ama bas svaku stavku u pasosu pa i onu poslednju, kome pronalazac da vrati pasos ako ga nadje i cije je vlasnistvo. Licno mislim da je potpuno suludo kritikovati dokument koji se izdaje skoro godinu dana, a da zamerku niko iz EU nije dao na njega, za formu i sta on sadrzi, a ne retko smo culi da je nas pasos jedan od sest, sedam u evropi po merama zastite, jer smo poslednji kupili tehnologiju... I da neko ne pomisli da branim vlast, ovaj proces je morao biti i brzi i bolji, ali neke stvari stvarno ne stoje.

Dejan

pre 15 godina

Kako sad to?! Zar nije Bozidar Djelic obecao da cemo dobiti Beli sengen do kraja 2008. godine? Cekaj, pa sad je vec april 2009. godine? Kako je to moguce, zar nije dao svoju rec? :)

Milos Krstic

pre 15 godina

Do sad sam uglavnom cenio Janjica ali ovakav nivo malicioznosti i sumnjicavosti mi je vec neprihvatljiv. Ovo je vec tipicno srpsko reagovanje da cim neko nesto proba da uradi, odmah mu svi govore kako to ne valja i kako od toga nema nista.
Neke primedbe su skroz glupe kao cirilica na naslovnoj strani: pa sve zemlje stavljaju na naslovnu stranu svoje pismo, i ruski Pasos je naslov na cirilici, indijski koristi njihovu azbuku itd.
Sto se tice "navalice Srba na zapadnu Evropu" po toj logici nikad nam nece ni ukinuti vize. Ali zasto smo onda potpisivali zakone o readmisiji. Po tom zakonu ko god da je zatecen nepravno u EU, prvim vozom se vraca natrag.
I na kraju, ukidanje viza je pre svega politicko pitanje i odlucivace se politickim a ne tehnickim merilima. To potvrdjuje i primer Hrvatske koja nikad nije imala vize iako nije potpuno kontrolisala granice, nije imala biometrijske pasose i prakticno ni jedan uslov nije zadovoljavala.

A sto se tice ispunjenosti ostalih uslova...

lexus

pre 15 godina

Vazda uvek pesimisticni gospodin Janjic verovatno je ljut sto ne moze bez "veze" da dobije pasos, pa stoji u redu od jutra kao i svi, a evo i zbog cega. Par gresaka u zapazanju gospodina Janjica su sledece: da tacno je da pasos na prednjoj strani ima cirilicni naziv, ali isto tako i hrvatska putovnica ima latinicni hrvatski naziv na svojoj naslovnici pa su debelo u sengen zoni i mislim da ta zameraka apsolutno ne stoji, jer vec na prvoj strani stoje medjunarodni natpisi za pasos. A tu dolazimo do jos jedne greske gospodina Janjica da je izbacen Francuski jezika iz pasosa! Ja stvarno ne znam koji pasos sam ja izvadio pre par dana, ali u njemu pored srpskog, engleskog, postoji i francuski i svaki naziv je trojezicni, za ama bas svaku stavku u pasosu pa i onu poslednju, kome pronalazac da vrati pasos ako ga nadje i cije je vlasnistvo. Licno mislim da je potpuno suludo kritikovati dokument koji se izdaje skoro godinu dana, a da zamerku niko iz EU nije dao na njega, za formu i sta on sadrzi, a ne retko smo culi da je nas pasos jedan od sest, sedam u evropi po merama zastite, jer smo poslednji kupili tehnologiju... I da neko ne pomisli da branim vlast, ovaj proces je morao biti i brzi i bolji, ali neke stvari stvarno ne stoje.

Marko

pre 15 godina

Ne mogu da pronadjem dokument gde pise to o medjunarodnim propisima. Ali na osnovu ovog clanka na wikipediji izgleda da se ti zahtevi ne odnose na drzavljane EU.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eu_passport#Gallery_of_EU_passports

Zemlje nisu u obavezi da imaju "Pasos" ispisano na engleskom jeziku, vec na njihovom jeziku, pa makar to bilo i na nelatinicnom pismu, kao u slucaju Grcke.

Takodje, tekst unutar naseg pasosa je ispisan na srpskom, engleskom i francuskom, sto se moze videti i na slikama u sledecem clanku na wikipediji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_passport

Ovi komentari gospodina Janjica mi izgledaju malo supljikavo. Vidi se da neke njegove izjave nisu tacne.

Milos Krstic

pre 15 godina

Do sad sam uglavnom cenio Janjica ali ovakav nivo malicioznosti i sumnjicavosti mi je vec neprihvatljiv. Ovo je vec tipicno srpsko reagovanje da cim neko nesto proba da uradi, odmah mu svi govore kako to ne valja i kako od toga nema nista.
Neke primedbe su skroz glupe kao cirilica na naslovnoj strani: pa sve zemlje stavljaju na naslovnu stranu svoje pismo, i ruski Pasos je naslov na cirilici, indijski koristi njihovu azbuku itd.
Sto se tice "navalice Srba na zapadnu Evropu" po toj logici nikad nam nece ni ukinuti vize. Ali zasto smo onda potpisivali zakone o readmisiji. Po tom zakonu ko god da je zatecen nepravno u EU, prvim vozom se vraca natrag.
I na kraju, ukidanje viza je pre svega politicko pitanje i odlucivace se politickim a ne tehnickim merilima. To potvrdjuje i primer Hrvatske koja nikad nije imala vize iako nije potpuno kontrolisala granice, nije imala biometrijske pasose i prakticno ni jedan uslov nije zadovoljavala.

A sto se tice ispunjenosti ostalih uslova...

Dejan

pre 15 godina

Kako sad to?! Zar nije Bozidar Djelic obecao da cemo dobiti Beli sengen do kraja 2008. godine? Cekaj, pa sad je vec april 2009. godine? Kako je to moguce, zar nije dao svoju rec? :)

zasvirajte, pa zadenite ,,,

pre 15 godina

To je najmanji problem sa kojim se suocava vecina gradjana - jednostavno - nije JEFTINO putovati i boraviti u EU, a oni koji imaju dovoljno novca, nije im problem ni viza !

Bogda

pre 15 godina

sto volim ove samoproklamovane eksperte, koji o materiji o kojoj pricaju stvarno nemaju pojma. Na koricama pasosa moze da pise bilo sta i na bilo kom jeziku!!! Sam pasos je na 3 jezika ukljucujuci i francuski!! Da ne pise mozda na britanskom pasosu naziv na francuskom??
A to da je u Evropi poznato da kad bi otvorili granice, da bi sad svi pohitali tamo je najobicnija demagogija i glupost. Ko je hteo da ode, otisao je. I svi ti mali, sitni i krupni kriminalci prelaze granicu kad hoce. Ko sad to u Srbiji ko kao zeli da emigrira to jos nije uradio samo zbog sengenske vize!!??

Ogi

pre 15 godina

Dok pitanja vezana za bezbednost mozda i jesu tacna, i ne menjaju sustinu ove vesti, ovo za francuski itd. je potpuna glupost -- moze na pasosu da pise sta se hoce -- vecina evrposkih pasosa ima naziv "pasos" samo na svom jeziku, na vikipediji su svi EU pasosi, pa koga zanima nek pogleda.

Toza

pre 15 godina

Dušan Janjić je rekao:"Nov pasoš nije u skladu s evropskim pravilima. Ne može tekst na koricama biti ispisan ćirilicom, moraju se koristiti međunarodni standardi. Pored toga, izbačen je francuski jezik iz naziva dokumenta, što takođe nije u skladu s međunarodnim propisima".
Gospodine Janjić, srpski pasoš ima tekst i na francuskom jeziku, a kao drugo nema ni mađarski pasoš na svojim koricama tekst na engleskom i francuskom, već samo na mađarskom.

Часлав Илић

pre 15 godina

... Неписано правило (али на које обавезно упућују возачи) јесте да се граничару пасош пружа отворен на првој страници; у корице ниједан још нисам видео да је гледао...

Sinisa Stankovic

pre 15 godina

"Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić.

Kako zašto???
Pa, valjda da bi neko nešto radio...!?

Zoran

pre 15 godina

Kad nepismena policija dizajnira pasos.
Nema psosa gde se ne koriste engleski francuski.verovatno to nije vazno jer ljudi vec putuju sa njim. Kada se otvore korice pise i Passport.
Tako da g.Janji pati od paranoje.A Albanac koga vrate iz Evrope doci ce prvo u Srbiju pa u pokr Kosovo.
Sem ako ne zatrazi azil.

Gradjanin_Srbije

pre 15 godina

"Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za novosadski Građanski list da smatra da Srbija nije blizu stavljanja na belu šengensku listu." Pa, gde ima Djelica, mora izgleda da se pojavi i anti-Djelic:) Samo sto svi visoki zvanicnici EU - Kacin, Ren, mnogi ministri spoljnjih poslova zemalja clanica EU, decidirano tvrde da je ovo zadnja godina pod viznim rezimom za Srbiju. Dalje:"U Evropi je poznato da bi, ukoliko bi uspostavili bezvizni režim sa Srbijom, nastao problem nekontrolisanog ulaska lica s pasošima Srbije", kaže Dušan Janjić." Jeste, upravo zato i postoji zakon o readmisiji, koji je jedan od kljucnih zakona za ukidanje viza. "Drugi važan uslov za bezvizni režim jeste uspostavljanje pune saradnje s policijama zemalja okruženja, što znači punu saradnju i s kosovskim snagama bezbednosti, koje Srbija ne priznaje. Tu je i pitanje potpune kontrole granica, tako da je potrebno odrediti granicu prema Albaniji ili Kosovu", objašnjava Janjić." Kosovo nisu jos uvek priznale ni neke zemlje EU, stoga bi takav uslov prema Srbiji bio besmislen. "On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima." Ovo, moram priznati, kao covek koji svakodnevno prati i domace i strane vesti po pitanju viza vec duze vreme, prvi put cujem. Gosn. Janjic bi trebao da navede koji je izvor te informacije.

Milan

pre 15 godina

Pasos Srbije sadrzi i natpise na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u sta se svako moze uveriti. Sto se tice Albanaca, tu je sporazum o readmisiji kojim se oni vracaju na Kosovo direktno. I Hrvatska je Srbima izdvala pasose sakom i kapom (hrvatski pasos ima svako ko ima bilo kakve veze s Hrvatskom) pa ne vidim da su zbog toga imali probleme sa bezviznim rezimom.

pc_korisnik

pre 15 godina

"On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima.".....""Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić." Ukoliko je ovo tačno, ministri Dačić i Đelić da podnesu ostavke. Ukoliko nije, Janjić da bude tužen zbog uznemiravanja javnosti! Građani ionako doživljavaju stresove prilikom vađenja novih putnih isprava, nije im još i potrebno da neko širi svakakve dezinformacije

Obavešten, pomalo

pre 15 godina

Primedbe o formatu pasoša su neargumentovane. Janjićevo objašnjenje problema građana Kosova koji su izvadili ili će izvaditi novi pasoš Srbije, kao i nemogućnost Srbije da kontroliše svoje granice takođe nije argumentovano. Ne može ni jedan kosovski Albanac da izađe iz Kosova bez kontrole. Na prištinskom aerodromu putnike kontroliše UNMIK, odnosno EULEKS. Na bilo kom drugom drumskom graničnom prelazu takođe postoji granična policja EULEKS-a, a sa druge strane granična policija susednih zemalja. Projekat integrisanog upravljana granicama već uveliko se primenjuje u svim ovim državama (Makedonija, Abanija, Crna Gora, Srbija), tako da postoji kontrola svih putnika po imenu, prezimenu, matičnom broju, prema bazi podataka EUROPOL-a i INTERPOL-a, itd. Ovde ni Miladin Kovačević nebi prošao granicu, ukoliko bi, naravno, Sud dostavio nadležnom organu ono što je, po zakonu, dužan da dostavi. Mnogo štošta se promenilo u regionu u poslednje vreme, tako da gospodin Janjić ne bi trebalo da donosu zaključke na osnovu nekih "tradicionalnih" (zastarelih) saznanja.

Mihailo, USA

pre 15 godina

Sve sto je rekao gospodin Janjic je tacno. Pasosi su doduse resiv problem.

Problem Kosova nece biti lako resen, jer Srbija je u obavezi da izdaje pasose svim svojim gradjanima, ukljucujuci i Albance sa Kosova, koji poseduju krstenicu Republike Srbije. Ukoliko bi smo dosli na belu listu, tesko je poverovati da bi Albanci sa Kosova bili protiv posedovanja Srpskih pasosa.

Interes je uvek na prvom mestu.

Bender

pre 15 godina

Problem sa cirilicom je sto je SAMO ona na pasosu.
Srpski jezik koristi DVA pisma a ne samo jedno i zato je potrebno da se rec "Pasos" ispise I NA latinici, naravno uz engleski.

#

pre 15 godina

Da bi se u našem gradu dobio pasoš, moraš stati u red pred MUP u 3-4 ujutro da bi otvaranjem šaltera u 7-8 uzeo broj, kojim će se čekati tokom dana da se stigne na red. (Naravno za one preko veze to ne važi).
Pa kad nam je običan pasoš tako daleko, gde je tek beli šengenac.

misternobg

pre 15 godina

Pusite vi Janjica, on samo "pali vatru" ne mogu da verujem da je on nesto tako izjavo. Ja bih samo postavio jedno pitanje: da li je Hrvatska za vreme rata na svojoj teritoriji ispunjavala sve uslove za belu sengensku listu koji se nama traze (bezbednost licnih dokumenata, zakon protiv diskriminacije, strategije za borbu protiv organizovanog kriminala, zakon o readmisiji itd.) a nikada joj nisu uvedene vize za zemlje EU pa su joj cak ukinute i za SAD i Veliku Britaniju. To je uglavnom politicka odluka a tehnicki uslvi su tu sporedni.

Mihailo, USA

pre 15 godina

Sve sto je rekao gospodin Janjic je tacno. Pasosi su doduse resiv problem.

Problem Kosova nece biti lako resen, jer Srbija je u obavezi da izdaje pasose svim svojim gradjanima, ukljucujuci i Albance sa Kosova, koji poseduju krstenicu Republike Srbije. Ukoliko bi smo dosli na belu listu, tesko je poverovati da bi Albanci sa Kosova bili protiv posedovanja Srpskih pasosa.

Interes je uvek na prvom mestu.

Milos Krstic

pre 15 godina

Do sad sam uglavnom cenio Janjica ali ovakav nivo malicioznosti i sumnjicavosti mi je vec neprihvatljiv. Ovo je vec tipicno srpsko reagovanje da cim neko nesto proba da uradi, odmah mu svi govore kako to ne valja i kako od toga nema nista.
Neke primedbe su skroz glupe kao cirilica na naslovnoj strani: pa sve zemlje stavljaju na naslovnu stranu svoje pismo, i ruski Pasos je naslov na cirilici, indijski koristi njihovu azbuku itd.
Sto se tice "navalice Srba na zapadnu Evropu" po toj logici nikad nam nece ni ukinuti vize. Ali zasto smo onda potpisivali zakone o readmisiji. Po tom zakonu ko god da je zatecen nepravno u EU, prvim vozom se vraca natrag.
I na kraju, ukidanje viza je pre svega politicko pitanje i odlucivace se politickim a ne tehnickim merilima. To potvrdjuje i primer Hrvatske koja nikad nije imala vize iako nije potpuno kontrolisala granice, nije imala biometrijske pasose i prakticno ni jedan uslov nije zadovoljavala.

A sto se tice ispunjenosti ostalih uslova...

Zoran

pre 15 godina

Kad nepismena policija dizajnira pasos.
Nema psosa gde se ne koriste engleski francuski.verovatno to nije vazno jer ljudi vec putuju sa njim. Kada se otvore korice pise i Passport.
Tako da g.Janji pati od paranoje.A Albanac koga vrate iz Evrope doci ce prvo u Srbiju pa u pokr Kosovo.
Sem ako ne zatrazi azil.

lexus

pre 15 godina

Vazda uvek pesimisticni gospodin Janjic verovatno je ljut sto ne moze bez "veze" da dobije pasos, pa stoji u redu od jutra kao i svi, a evo i zbog cega. Par gresaka u zapazanju gospodina Janjica su sledece: da tacno je da pasos na prednjoj strani ima cirilicni naziv, ali isto tako i hrvatska putovnica ima latinicni hrvatski naziv na svojoj naslovnici pa su debelo u sengen zoni i mislim da ta zameraka apsolutno ne stoji, jer vec na prvoj strani stoje medjunarodni natpisi za pasos. A tu dolazimo do jos jedne greske gospodina Janjica da je izbacen Francuski jezika iz pasosa! Ja stvarno ne znam koji pasos sam ja izvadio pre par dana, ali u njemu pored srpskog, engleskog, postoji i francuski i svaki naziv je trojezicni, za ama bas svaku stavku u pasosu pa i onu poslednju, kome pronalazac da vrati pasos ako ga nadje i cije je vlasnistvo. Licno mislim da je potpuno suludo kritikovati dokument koji se izdaje skoro godinu dana, a da zamerku niko iz EU nije dao na njega, za formu i sta on sadrzi, a ne retko smo culi da je nas pasos jedan od sest, sedam u evropi po merama zastite, jer smo poslednji kupili tehnologiju... I da neko ne pomisli da branim vlast, ovaj proces je morao biti i brzi i bolji, ali neke stvari stvarno ne stoje.

Dejan

pre 15 godina

Kako sad to?! Zar nije Bozidar Djelic obecao da cemo dobiti Beli sengen do kraja 2008. godine? Cekaj, pa sad je vec april 2009. godine? Kako je to moguce, zar nije dao svoju rec? :)

Bogda

pre 15 godina

sto volim ove samoproklamovane eksperte, koji o materiji o kojoj pricaju stvarno nemaju pojma. Na koricama pasosa moze da pise bilo sta i na bilo kom jeziku!!! Sam pasos je na 3 jezika ukljucujuci i francuski!! Da ne pise mozda na britanskom pasosu naziv na francuskom??
A to da je u Evropi poznato da kad bi otvorili granice, da bi sad svi pohitali tamo je najobicnija demagogija i glupost. Ko je hteo da ode, otisao je. I svi ti mali, sitni i krupni kriminalci prelaze granicu kad hoce. Ko sad to u Srbiji ko kao zeli da emigrira to jos nije uradio samo zbog sengenske vize!!??

Bender

pre 15 godina

Problem sa cirilicom je sto je SAMO ona na pasosu.
Srpski jezik koristi DVA pisma a ne samo jedno i zato je potrebno da se rec "Pasos" ispise I NA latinici, naravno uz engleski.

Obavešten, pomalo

pre 15 godina

Primedbe o formatu pasoša su neargumentovane. Janjićevo objašnjenje problema građana Kosova koji su izvadili ili će izvaditi novi pasoš Srbije, kao i nemogućnost Srbije da kontroliše svoje granice takođe nije argumentovano. Ne može ni jedan kosovski Albanac da izađe iz Kosova bez kontrole. Na prištinskom aerodromu putnike kontroliše UNMIK, odnosno EULEKS. Na bilo kom drugom drumskom graničnom prelazu takođe postoji granična policja EULEKS-a, a sa druge strane granična policija susednih zemalja. Projekat integrisanog upravljana granicama već uveliko se primenjuje u svim ovim državama (Makedonija, Abanija, Crna Gora, Srbija), tako da postoji kontrola svih putnika po imenu, prezimenu, matičnom broju, prema bazi podataka EUROPOL-a i INTERPOL-a, itd. Ovde ni Miladin Kovačević nebi prošao granicu, ukoliko bi, naravno, Sud dostavio nadležnom organu ono što je, po zakonu, dužan da dostavi. Mnogo štošta se promenilo u regionu u poslednje vreme, tako da gospodin Janjić ne bi trebalo da donosu zaključke na osnovu nekih "tradicionalnih" (zastarelih) saznanja.

#

pre 15 godina

Da bi se u našem gradu dobio pasoš, moraš stati u red pred MUP u 3-4 ujutro da bi otvaranjem šaltera u 7-8 uzeo broj, kojim će se čekati tokom dana da se stigne na red. (Naravno za one preko veze to ne važi).
Pa kad nam je običan pasoš tako daleko, gde je tek beli šengenac.

Milan

pre 15 godina

Pasos Srbije sadrzi i natpise na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u sta se svako moze uveriti. Sto se tice Albanaca, tu je sporazum o readmisiji kojim se oni vracaju na Kosovo direktno. I Hrvatska je Srbima izdvala pasose sakom i kapom (hrvatski pasos ima svako ko ima bilo kakve veze s Hrvatskom) pa ne vidim da su zbog toga imali probleme sa bezviznim rezimom.

Sinisa Stankovic

pre 15 godina

"Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić.

Kako zašto???
Pa, valjda da bi neko nešto radio...!?

Marko

pre 15 godina

Ne mogu da pronadjem dokument gde pise to o medjunarodnim propisima. Ali na osnovu ovog clanka na wikipediji izgleda da se ti zahtevi ne odnose na drzavljane EU.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eu_passport#Gallery_of_EU_passports

Zemlje nisu u obavezi da imaju "Pasos" ispisano na engleskom jeziku, vec na njihovom jeziku, pa makar to bilo i na nelatinicnom pismu, kao u slucaju Grcke.

Takodje, tekst unutar naseg pasosa je ispisan na srpskom, engleskom i francuskom, sto se moze videti i na slikama u sledecem clanku na wikipediji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_passport

Ovi komentari gospodina Janjica mi izgledaju malo supljikavo. Vidi se da neke njegove izjave nisu tacne.

zasvirajte, pa zadenite ,,,

pre 15 godina

To je najmanji problem sa kojim se suocava vecina gradjana - jednostavno - nije JEFTINO putovati i boraviti u EU, a oni koji imaju dovoljno novca, nije im problem ni viza !

Toza

pre 15 godina

Dušan Janjić je rekao:"Nov pasoš nije u skladu s evropskim pravilima. Ne može tekst na koricama biti ispisan ćirilicom, moraju se koristiti međunarodni standardi. Pored toga, izbačen je francuski jezik iz naziva dokumenta, što takođe nije u skladu s međunarodnim propisima".
Gospodine Janjić, srpski pasoš ima tekst i na francuskom jeziku, a kao drugo nema ni mađarski pasoš na svojim koricama tekst na engleskom i francuskom, već samo na mađarskom.

Gradjanin_Srbije

pre 15 godina

"Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za novosadski Građanski list da smatra da Srbija nije blizu stavljanja na belu šengensku listu." Pa, gde ima Djelica, mora izgleda da se pojavi i anti-Djelic:) Samo sto svi visoki zvanicnici EU - Kacin, Ren, mnogi ministri spoljnjih poslova zemalja clanica EU, decidirano tvrde da je ovo zadnja godina pod viznim rezimom za Srbiju. Dalje:"U Evropi je poznato da bi, ukoliko bi uspostavili bezvizni režim sa Srbijom, nastao problem nekontrolisanog ulaska lica s pasošima Srbije", kaže Dušan Janjić." Jeste, upravo zato i postoji zakon o readmisiji, koji je jedan od kljucnih zakona za ukidanje viza. "Drugi važan uslov za bezvizni režim jeste uspostavljanje pune saradnje s policijama zemalja okruženja, što znači punu saradnju i s kosovskim snagama bezbednosti, koje Srbija ne priznaje. Tu je i pitanje potpune kontrole granica, tako da je potrebno odrediti granicu prema Albaniji ili Kosovu", objašnjava Janjić." Kosovo nisu jos uvek priznale ni neke zemlje EU, stoga bi takav uslov prema Srbiji bio besmislen. "On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima." Ovo, moram priznati, kao covek koji svakodnevno prati i domace i strane vesti po pitanju viza vec duze vreme, prvi put cujem. Gosn. Janjic bi trebao da navede koji je izvor te informacije.

Ogi

pre 15 godina

Dok pitanja vezana za bezbednost mozda i jesu tacna, i ne menjaju sustinu ove vesti, ovo za francuski itd. je potpuna glupost -- moze na pasosu da pise sta se hoce -- vecina evrposkih pasosa ima naziv "pasos" samo na svom jeziku, na vikipediji su svi EU pasosi, pa koga zanima nek pogleda.

Часлав Илић

pre 15 godina

... Неписано правило (али на које обавезно упућују возачи) јесте да се граничару пасош пружа отворен на првој страници; у корице ниједан још нисам видео да је гледао...

pc_korisnik

pre 15 godina

"On je izneo kritike o novom, biometrijskom pasošu, uz napomenu da je iz EU sugerisano našim vlastima da u roku od dve godine izvrše zamenu tih dokumenata i da ih prilagode međunarodnim standardima.".....""Ti pasoši će za dve godine morati da se povuku. Nije mi jasno zašto ih kod nas i dalje izdaju", kaže Janjić." Ukoliko je ovo tačno, ministri Dačić i Đelić da podnesu ostavke. Ukoliko nije, Janjić da bude tužen zbog uznemiravanja javnosti! Građani ionako doživljavaju stresove prilikom vađenja novih putnih isprava, nije im još i potrebno da neko širi svakakve dezinformacije

misternobg

pre 15 godina

Pusite vi Janjica, on samo "pali vatru" ne mogu da verujem da je on nesto tako izjavo. Ja bih samo postavio jedno pitanje: da li je Hrvatska za vreme rata na svojoj teritoriji ispunjavala sve uslove za belu sengensku listu koji se nama traze (bezbednost licnih dokumenata, zakon protiv diskriminacije, strategije za borbu protiv organizovanog kriminala, zakon o readmisiji itd.) a nikada joj nisu uvedene vize za zemlje EU pa su joj cak ukinute i za SAD i Veliku Britaniju. To je uglavnom politicka odluka a tehnicki uslvi su tu sporedni.