Ministar: Zdravstvo neće poskupeti

Ministar zdravlja negira pisanje štampe da će zbog mera štednja doći do poskupljenja participacije u zdravstvu ili smanjenja broja lekova na pozitivnoj listi.

Izvor: B92, Blic

Subota, 28.03.2009.

01:14

Default images

List Blic piše da je merama štednje Vlade Srbije predviđeno smanjenenje troškova Fonda za zdravstvo, i to za četiri milijarde dinara. Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kaže da tek treba da odluče na čemu će i kako štedeti. Ona smatra da će ovako u Zavodu doći do stvaranja dugova.

Prema rečima Tomice Milosavljevića, teret nužnih smanjenja izvora finansiranja Fonda zdravstvenog osiguranja Srbije neće biti prenet na građane, već će se tražiti da svaka zdravstvena ustanova pronađe unutrašnje rezerve i načine za uštede.

On je rekao da neće biti smanjenja pozitivne liste lekova, povećanja iznosa participacije, ali ni otpuštanja nemedicinskog osoblja, kako su najavili neki mediji.

"Naša procena situacije u zdravstvenom sistemu Srbije je takva da nema razloga uopšte govoriti o tome da neko gubi posao u zdravstvu, ni da se povećava plaćanje iz džepa za gradjane za pružanje zdravstvenih usluga", kazao je ministar.

Milosavljević je objasnio da će sve zdravstvene ustanove morati da već tokom aprila donesu vrlo precizan plan ušteda na svim nivoima, kao i da će posle rebalansa budžeta, već u maju uslediti novi ugovori zdravstvenih centara sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Ipak, on je po dsetio da Zakon o zdravstvenom osiguranju definisao mogućnost povećanja partipacije za najtežu situaciju u zdravstvenom sistemu, ali da je uveren da do toga neće doći.

Smanjena izdvajanja po dogovoru sa MMF-om

Osim dodatnog poreza na plate i penzije na osnovu kojih država planira da ostvari dodatne prihode, u budžetu su predviđene i uštede, između ostalog i u zdravstvu.

Prema dogovoru sa MMF-om izdvajanja za zdravstvo biće smanjena za čak četiri milijarde dinara.

To bi moglo da znači veću participaciju ili smanjenje pozitivne liste lekova.

Kako sada stvari stoje, čini se da svaku uštedu države, na kraju plaćaju građani. Dodatni nameti se nisu zaustavili samo na platama i penzijama, jer bi uskoro i lečenje u zdravstvenim ustanovama moglo da poskupi. Na vest da bi pored manjih plata, i ova ušteda države mogla da ide na njihov račun, građani u neverici samo sležu ramenima.

Za sada je jedino sigurno da najsiromašniji sloj stanovništva neće ostati bez zdravstvenog osiguranja čak i ako država nema novca to da pokrije.

MMF je u pregovorima sa Vladom Srbije zahtevao i da zdravstvo godinu završi sa suficitom od čak sedam milijardi dinara.

Direktorka zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, međutim, kaže da je takav plan nerealan i da ga je teško ispuniti bez dodatnog finansojskog opterećenja građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: