Otvara se prodavnica za "socijalu"

Ugrožene kategorije stanovništva moći će da kupuju namirnice po cenama nižim i do 50 odsto u "socijalnoj prodavnici" koja će biti otvorena 25. marta u Beogradu.

Izvor: FoNet

Sreda, 18.03.2009.

16:01

Default images

Otvaranje ove prodavnice najavila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Ideju otvaranja "socijalnih prodavnica" ASNS je u okviru mera za prevazilaženje krize predložila Ministarstvu trgovine, koje ju je podržalo, a sa realizacijom se počinje već sledeće nedelje u saradnji sa Trgovinskim preduzećem "Jabuka", koje će otvoriti prvu prodavnicu tog tipa u Bulevaru Kralja Aleksandra 532.

Pravo kupovine po povlašćenim cenama imaće nezaposleni, penzioneri čije penzije ne prelaze 20.000 dinara, radnici sa minimalnim zaradama, osobe sa invaliditetom, raseljena i izbegla lica, kao i primaoci socijalne pomoći.

Kako je istakla Savić, ministar trgovine Slobodan Milosavljević će na sledećoj sednici Vlade izneti predlog o otvaranju socijalnih prodavnica i odricanju države jednog dela ili celokupnog PDV na 10 osnovnih životnih namirnica-ulje, brašno, šećer, mleko...

Zamisao je da se širom Srbije otvore socijalne prodavnice, a u svakoj beogradskoj opštini po jedna, do kraja sledeće nedelje biće otvoreno njih pet- na Novom Beogradu, Dorćolu, Mirijevu i Zvezdari.

Za kupovinu u tim prodavnicama svaki građanin ugrožene kategorije će biti obavezan da priloži odgovarajuću potvrdu- uverenje sa Biroa za nezaposlene, penzioni ček,
izbegličku legitimaciju, potvrdu o socijalnom primanju, odnosno kartice koje će za tu svrhu radnicima izdavati sindikati.

Kako je objasnila Ranka Savić, odziv dobavljača za ovu akciju je veliki, jer se u poslovanju socijalnih prodavnica očekuje dobar promet uz garantovani rok isplate dobavljačima do 30 dana.

Prema njenim rečima, cene artikala u prodavnicama će biti najmanje za 20 odsto niže nego u velikim marketima, a inače do upola jeftinije, jer će prema sporazumu dobavljači sniziti svoje marže do pet odsto, a za uzvrat će imati sigurnu naplatu za 30 dana.

Za početak se otvara 10 prodavnica "Jabuke" koje će biti i vidno obeležene, a u planu je da se akcija proširi po Srbiji, pregovorima i sa drugim trgovinskim firmama, kao što je Delta, a potom i za snabdevanje odećom, obućom i
ostalim potrepštinama po istom principu.

Ministarstvo u načelu podržava ideju

Inicijativu za osnivanjem socijalnih prodavnica, Ministarstvo trgovine i usluga u načelu podržava, ali će mogućnosti realizacije takvog projekta razmotriti stručni tim početkom aprila, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

U saopštenju je navedeno je da je ministarstvo obavešteno o inicijativi, kao i da podržava osnivanje maloprodajnih objekata tipa ''hard diskonta''.

U njima bi se, koristeći okolnosti slabije opremljenosti i nižeg nivoa usluge, organičeni broj artikala prodavao po nižim cenama, ali svim građanima bez obzira na socijalni status.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: