Modeli fleksibilnog zapošljavanja

Ministarstvo rada i socijalne politike radi na pripremi modela fleksibilnog zapošljavanja kako bi se očuvala radna mesta u vreme krize, kažu u tom ministarstvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2009.

13:21

Default images

Jedna od dobrih ideja za očuvanje radnih mesta mogla bi da bude i ta da dve žene dele jedno radno mesto, da rade po pola radnog vremena i da na taj način radna mesta budu očuvana. Treba promovisati i rad kod kuće, ali i paralelni radni angažman i honorarni rad, kaže pomoćnica resornog ministra Rada Bukumirović-Katić.

Ti modeli će uskoro biti prezentovani javnosti. Pomenuti modeli, istakla je ona, naročito su dobrodošli u nerazvijenim područjima, gde se upravo ženama otvaraju mogućnosti da budu vodeće u formiranju nekih sektora i pružanju usluga.

Ona je za Tanjug rekla da se priprema i program socijalnih mera za ublažavanje efekata ekonomske krize, kao i da će on biti usmeren na očuvanje radnih mesta i zaštitu najsiromašnijeg sloja stanovništva.

"Kad je očuvanje radnih mesta u pitanju, te mere će se odnositi samo na ovu godinu i imaće interventni karakter. A kasnije ćemo u toku godine i menjati Zakon o radu i neke druge zakone kako bi obezbedili sistemski osnov za tu promenu", kazala je ona.

Ona kaže da novi ekonomski uslovi zahtevaju prilagođavanje i promenu radnog aranžmana i najavila da to ministarstvo priprema i Nacrt zakona o volontiranju, o kojem javna rasprava počinje sutra.

"Jedna od dilema koja će se rešavati je i pitanje socijalnog osiguranja za vreme trajanja volonterskog rada, odnosno u slučaju kada u toku obavljanja tog posla dođe do povrede", kaže ona.

"U evropskim zemljama postoje različita rešenja, od toga da je to dobrovoljni rad i da ne treba bilo kakva vrsta osiguranja, do nekih zemalja koje su obezbedile socijalno osiguranje", kaže ona.

Ona je dodala i da, ako se dešava da mladi volontiraju u dužem periodu, to treba da bude i neka vrsta preporuke pri zapošljavanju.

Pomoćnica ministra je navela da će naročito ženama borba sa ekonomskom krizom biti pravi izazov i da će upravo one biti te koje će podneti veći teret, jer će još teže moći da usklade obaveze na poslovnom i privatnom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: