Direktorima JP ostaju visoke plate

Vlada nije ispunila obećanje da će pod kontrolu staviti plate direktora javnih preduzeća, koje su mnogi članovi Vlade ocenjivali kao bezobrazno visoke.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

09:06

Default images

Blic ocenjuje da je suština odluke na juče održanoj sednici Vlade da se direktorima javnih preduzeća ne smanjuju plate. Umesto toga, Vladina je preporuka da ta preduzeća na svojoj Internet prezentaciji objave i pojasne visinu ličnog dohotka menadžmenta.

Direktori treba da izveste Vladu o platama, a potom će se odlučivati da li je taj iznos opravdan i, u skladu sa tim, plate mogu biti i smanjene.

I dalje će biti aktuelni bonusi za direktore jer ih Vlada nije ukinula. Ubuduće će menadžeri imati pravo na bonus u visini četiri svoje plate, ali će nagrada eventualno biti odobrena tek nakon što Vlada pregleda izveštaj o poslovanju preduzeća.

Pored toga, usvojene su preporuke za ograničenje troškova reprezentacije - korišćenje službenog telefona, platnih kartica i službenih vozila.

Blic, međutim, podseća da su plate direktora pojedinih javnih preduzeća u visini i po deset prosečnih plata u Srbiji iako je većina tih firmi nelikvidna. I pored toga, Vlada Srbije usvojila je odluku koja se značajno razlikuje od prvobitne namere po kojoj plate direktora treba svesti na nivo primanja premijera, od oko 120.000 dinara.

Takođe, nije prošla ni inicijativa da visina dohotka u javnim preduyećima zavisi od toga da li je preduzeće monopolsko ili ne. Prema nezvaničnim navodima, od prvobitnih zamisli odustalo se zbog pritiska pojedinih članova Vlade, ali i direktora javnih preduzeća koji su stranački ljudi. Direktori i dalje sebi određuju plate

Tako će visina plata direktora javnih preduzeća i ubuduće poprilično zavisiti od pritiska javnosti.

Problem je i u tome što će se i nadalje prvi ljudi javnih preduzeća birati po zaslugama u partiji, pa se može postaviti pitanje da li će ministri glasati za svog stranačkog kolegu da mu se smanji plata.

Otuda bi Vlada i za samu sebe trebalo da sledi preporuku, koju je izdala za javna preduzeća, o javnosti rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: