Azem Vlasi: Normalizovati odnose

Najbolji način da se pomogne Srbima na Kosovu jeste normalizacija odnosa sa Kosovom, smatra budući ambasador Kosova u Crnoj Gori Azem Vlasi

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2009.

00:50

Default images

Vlasi je u intervjuu FoNetu rekao da treba zahtevati da institucije i vlast u Prištini preuzmu odgovornost za normalan život za svakog građanina, "pa i za Srbe". On je ocenio i da je pitanje statusa Kosova rešeno. Vlasi smatra da je priča o tome da Beograd brine o životu i položaju Srba na Kosovu "za domaću upotrebu i u inat Albancima".

Prema rečima Vlasija, Srbija ima pravo da se interesuje za položaj Srba na Kosovu, ali neće im ništa pomoći ako kaže da ne priznaju Kosovsku policijsku službu ili kosovske institucije

Vlasi kaže da ne razume "priču iz Beograda" o statusnoj neutralnosti Euleksa, jer smatra da ta misija dolazi na Kosovo sa "rešenim statusom, u nezavisnu državu Kosovo, koju su priznale države koje šalju tu misiju".

Što se tiče protivljenja Beograda formiranju Kosovskih bezbednosnih snaga, Vlasi misli da su "za domaću upotrebu" i "zakasnele", jer je o tome, kako podseća, bilo reči još u Beču na pregovorima prištinske i beogradske delegacije.

"Ne razumem reakcije iz Beograda, jer je to mala bezbednosna snaga i nema naziv vojska, zato što mi imamo tamo jednu vojsku koja se zove Kfor", naglasio je Vlasi.

"Ona nije usmerena ni protiv koga", dodao je on i napomenuo da ne razume ni zahteve za demilitarizaciju, pošto smatra da na Kosovu "nema nikakve militarizacije".

Osim toga, ukazao je Vlasi, "takva ideja o demilitarizaciji Kosova ili nekog drugog dela bivše Jugoslavije najmanje može poteći iz Srbije".

Upitan o podeli Kosova, Vlasi je odgovorio da bi "etnička podela bila pogubna za Srbe, jer bi ih gurnula u dalju izolaciju, u enklave, i učinila im život još težim".

"Brojčano male zajednice kada se zatvore, one neminovno nestaju, biološki nestaju, ne mora niko da ih ugrožava i zapostavi, jer je to logika života. Ako se, pak, integrišu u sredinu u kojoj žive, one imaju mogućnost da sačuvaju identitet", objasnio je Vlasi.

On je podsetio da 60 odsto Srba živi južno od Ibra i ukazao da bi, u slučaju podele, to za njih bila poruka da idu na sever.

"A ako se pokrenu Srbi iz Kosovske Kamenice ili Štrpca, koja je to vlast u Beogradu koja će ih zadržati u Leposaviću i Zvečanu", upitao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, "obostrana je potreba da se uspostave normalni odnosi".

"Život ipak ide ispred politike, jer građani Kosova i Srbije, kao i građani u svih zemalja u regioni, imaju veliku potrebu za normalnom komunikacijom i te komunikacije ima", ocenio je Vlasi.

"Što se tiče normalizacije i poboljšanja na međudržavnom nivou", rekao je Vlasi, "želim da kažem na kosovskoj strani postoji puna spremnost da se ti odnosi normalizuju".

"Smetnja toj normalizaciji stoji na strani Srbije", zaključio je Vlasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: