Presuda za pogibiju Zablaćanskog

Petar Šišević, kriv za pogibiju Milenka Zablaćanskog, osuđen je na minimalnu predviđenu kaznu od 12 meseci zatvora.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.01.2009.

14:42

Default images

Sudsko veće donelo je presudu po kojoj je Petar Šišović kriv za saobraćajni udes, od čijih je posledica preminuo glumac Milenko Zablaćanski. Iako je za ovo krivično delo predviđena kazna od godinu do osam godina zatvora, sudsko veće kojem je predsedavao sudija Zoran Guskić donelo je odluku o minimalnoj kaznio od godinu dana.

Izrečena je i mera bezbednosti - zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 meseci od dana pravosnažnosti presude.

Osuđeni Petar Šišović obavezan je da plati sudske troškove u visini od 106.000 dinara.

Porodica i prijatelji Zablaćanskog ogorčeni su presudom, koju smatraju skandalom.

U reakciji na današnju presudu, supruga Milenka Zablaćanskog Snežana kaže da je zgrožena zbog dužine kazne koja je dosuđena.

“Stvarno sam u šoku. Razočarana sam i užasno me sve to zabolelo i pogodilo. Mogu samo da kažem da su ga po drugi put ubili, stvarno to nisam očekivala”, navela je Snežana Zablaćanski.

“Sramota je za naše pravosuđe. Da je neki drugi čovek bio u pitanju, ne Milenko nego neko drugi, verovatno bi još i bio kriv što se uopšte usudio da vozi Zlatiborom, da vozi 30 na sat i verovatno bi još morao da plati i sudske troškove. Ne znam kako svojoj deci da objasnim sve ovo”, rekla je ona.

Glumac Dragan Vujić izjavio je za B92 da mu presuda izgleda kao farsa.

“Ne znam da li će gospodin Guskić, koji je bio sudija, i gospodin Šišović mirno spavati, jer ako je neko dobio samo godinu dana zatvora i, paradoksalno, oduzimanje dozvole, dakle on dok je u zatvoru ne može da vozi - ovo sve prelazi iz drame u tragediju, a sud u Čajetini prešao je u nešto se u pozorišnoj terminologiji zove farsa”, smatra Vujić.

I pored izrečene minimalne kazne, Petar Šišović kaže da najviše razloga za nezadovoljstvo ima upravo on jer, kako navodi, nisu uvaženi razlozi zbog kojih je prešao na traku za vozila iz suprotnog smera. Podsetimo, nesreća u kojoj je poginuo Milenko Zablaćanski dogodila se u mestu Jevremenovići, na putu Užice-Zlatibor, kada je Šišović udario u automobil koji je vozio Zablaćanski.

Na delu puta na kojem je ograničenje brzine 80 kilometara na čas, Šišović se kretao brzinom od 103 kilometra na čas, dok je Zablaćanski vozio brzinom od 30 kilometara na čas.

U objašnjenju Tužilaštva navedeno je da se nesreća dogodila tako što je Šišović svojim vozilom, na delu puta na kome su za kretanje vozila namenjene tri saobraćajne trake, bez opravdanog razloga prešao na krajnju levu i udario u vozilo Zablaćanskog.

Opštinski tužilac Saša Nešović izjavio je da ni kod jednog od učesnika saobraćajne nezgode nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

Milenko Zablaćanski je nakon nesreće primljen i operisan u bolnici u Užicu odakle je posle nekoliko dana helikopterom prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u Beograd, gde je 21. januara 2008. preminuo.

Zastupnik oštećenih najavljuje žalbu

Punomoćnik porodice Zablaćanski, advokat Đorđe Sibinović izjavio je da je šokiran presudom Opštinskog suda u Čajetini kojom je Petar Šišović osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao glumac Milenko Zablaćanski.

Najavljujući žalbu na presudu, Sibinović je kazao da ga je sramota što je pravnik u Srbiji jer nije u redu da neko ko je oglašen krivim bude osuđen na minimalno zaprećenu kaznu zatvora za to krivično delo.

"Osuditi ga na minimalnu kaznu predstavlja veću povredu i za žrtvu i za njegovu porodicu nego ta oktroisana i delimična pravda koja je stigla na posletku", kazao je advokat.

On je ocenio da je nerazumno da lice koje je oglašeno krivim bude osuđeno na minimalnu kaznu i pored svih okolnosti koje su nesumnjivo utvrđene tokom trajanja krivičnog postupka, jer je krivica utvrđena.

"Lice koje je izvršilo ovo krivično delo ne može da dobije minimalnu kaznu. Mora da dobije bar jedan mesec preko minimalne kazne. Tu istu kaznu on bi dobio i da je Milenko ostao živ", smatra advokat.

Sibinović podseća da je funkcija kazne generalna prevencija i odvraćanje od vršenja krivičnih dela svih drugih lica, a ne samo osuđenog, ali da mu se čini da se ovom presudom funkcija kazne pretvorila "u javni poziv za vršenje krivičnih dela".

U tužilaštvu je rečeno da će komentar na presudu, odnosno odluka o žalbi, uslediti pošto bude donet pisani otpravak presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: