Gej biskup na Obaminoj inauguraciji

Prvi episkopalni biskup koji se otvoreno deklariše kao homoseksualac, držaće inauguralnu molitvu u Linkolnovom memorijalu za Baraka Obamu.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2009.

01:01

Default images

Izbor biskupa Džina Robinsona iz Nju Hempšajra za događaj koji će se održati u nedelju, usledio je nakon kritika grupa za prava gej populacije o odluci novoizabranog američkog predsednika Obame da sveštenik Rik Voren drži molitvu na njegovoj inauguraciji 20. januara.

Voren, sveštenik iz Kalifornije, podržao je zabranu brakova između partnera istog pola, koji je usvojen u toj američkoj saveznoj državi u novembru.

Robinson je izjavio da je ranija odluka da Voren vodi molitvu bio "šamar", navodeći da ne veruje da ga je Obama pozvao zbog kritike Vorena, ali je rekao da njegovo uključivanje neće proći neprimećeno u gej zajednici.

"Važno je da svaka manjina ima predstavnika na neki način", rekao je Robinson (61).

Episkopalna crkva protekla je iz Anglikanske crkve.

Robinson je rekao da će ceremoniji prisustvovati Obama, koji treba da održi govor, i novoizabrani potpredsednik SAD Džo Bajden.

Robinson je izjavio da još ne zna šta će govoriti, ali da sigurno neće koristiti Bibliju.

"Iako je to sveti tekst za mene, ona to nije za mnoge Amerikance", rekao je on, navodeći da će biti pažljiv da ne govori isključivo u hrišćanskom duhu, pošto je to molitva za celu naciju.

Inauguracija bez svetskih lidera

Inauguracija Baraka Obame, međutim, proteći će bez svetskih zvaničnika, jer oni nisu ni pozvani.

Stejt department obavestio je prošle nedelje sve strane ambasade u Vašingtonu da, u skladu sa prošlom praksom, njihovi ambasadori i pratioci mogu da dođu na ceremoniju inauguracije, ali ne i zvaničnici iz zemalja matica.

"Ovi pozivi su samo za šefove diplomatskih misija i njihove pratioce i nisu zamenjivi", naspisala je državna sekretarka Kondoliza Rajs u diplomatskoj noti poslatoj 6. januara.

Američki zvaničnici su objasnili da su strani lideri tradicionalno obeshrabrivani da prisustvuju ceremonijama predsedničkih inauguracija zbog ogromne gužve i pojačanih bezbednosnih briga.

Strani ambasadori sa pratiocima pozvani su da sede na rezervisanim mestima na Kapitolu tokom Obamine zakletve i na specijalno određenim mestima preko puta Bele kuće tokom inauguracione parade.

Oni su, takođe, pozvani da prisustvuju diplomatskom ručku i inauguracionom balu na Junion stanici, kao i molitvi u Vašingtonskoj nacionalnoj katedrali, dan kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: