Sreda, 17.12.2008.

12:32

Država duguje putarima 38 milijardi

Udruženje preduzeća za održavanje i izgradnju puteva saopštilo je da im država Srbija duguje 38 milijardi dinara i da zbog toga neće moći da održavaju puteve.

Izvor: Beta

Default images

Predsednik Udruženja poslodavaca u sektoru puteva Milutin Gašević precizirao je na konferenciji za novinare da Javno preduzueće "Putevi Srbije" duguje 30 milijardi dinara, uz kamatu od pet milijardi dinara. Gašević je kazao da tim dugovanjima treba dodati i dug lokalnih samouprava od tri milijarde dinara.

Iz Nacionalnog investicionog plana "putarima", kako je rekao, nije isplaćeno 2,5 milijarde dinara, a dug Ministarstva za infrastrukturu je 500 miliona dinara.

Prema Gaševićevim rečima, "putari" ne mogu da izmiruju obaveze dobavljačima i bankama jer im država ne isplaćuje novac. Zbog toga je, prema njegovim rečima, Naftna industrija Srbije blokirala račune 90 odsto preduzeća koja se bave putevima, a i poslovne banke od kojih su "putari" uzimali kredite počele su da blokiraju račune i ne odobravaju nove kredite.

Direktori preduzeća za održavanje puteva su na konferenciji za novinare kazali da zbog blokade računa neće moći da se prijavljuju na tendere za izvođenje radova, a ukazali su i da većini preduzeća preti i likvidacija zbog dugova ukoliko se problem ne reši.

Kako je navedeno, preduzeća za puteva nemaju sredstava za održavanje magistralnih i regionalnih puteva, a u nekim slučajevima ni za održavanje lokalnih puteva.

Putari su kazali da su se obraćali Ministarstvu za infrastrukturu, da je 1. decembra održan i sastanak sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, ali da rešenje za problem do sada nije nađeno.

Rečeno je i da su putari, ukoliko se rešenje ne pronađe, spremni da podnesu tužbu protiv države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: