Štiglic: Kriza ne mimoilazi Srbiju

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Štiglic smatra da Srbija neće biti izuzeta od svetske ekonomske krize jer zavisi od Evrope.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.12.2008.

01:35

Default images

Štiglic je u Beogradu govorio o svetskoj ekonomskoj krizi i rekao da će i region u kome se nalazi Srbija biti pogođen finansijskom krizom jer zavisi od Evrope, koja će pretrpeti još veće posledice krize nego SAD.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Štiglic, koji je ranije ocenio da oporavak globalne privrede neće početi pre kraja 2009. godine, u Beogradu je rekao da ni Srbija neće biti izuzetak kada je reč o krizi.

On je ocenio i da, generalno gledano, zemlje koje su ušle u stend-baj aranžman sa MMF-om nisu imale veliku korist od toga.

“Neke države biće direktno pogođene na trgovinskom nivou, druge zbog pada cena sirovina, a mnoge i kroz globalna finansijska tržišta. Prezadužene zemlje biće više pogođene jer moraju da uzimaju novac po višim kamatama, kao i zemlje sa većim deficitom", kaže Štiglic.

"Ova kriza počela je u centru, odnosno u SAD, ali će periferija biti najviše pogođena, jer će trpeti izvoz i strane direktne investicije”, rekao je on. Prema mišljenju Štiglica, uzroci krize leže u tome što su u SAD ohrabrivani oni koji su na kratke staze preuzimali velike rizike, odnosno što su krediti uzimani na nedovoljno transparentan način.

“Sekjuritizacija (finansijski pojam) u američkom stilu je zasnovana na pretpostavci da se svakog minuta rađa jedna budala. Oni pronalaze takve budale", kaže Štiglic.

"Globalizacija znači da je tu ceo svet pun budala koje treba pronaći. Oni su ih mnogo našli u Evropi. Oko polovine loših hipoteka prodato je Evropi“, objasnio je on.

Džozef Štiglic nalazi se na čelu stručnog tela za praćenje globale finansijske krize, koje je osnovala Generalna skupština UN. Štiglic je Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio 2001. godine i spada među najcitiranije ekonomiste u svetu.

U svojim knjigama "Protivrečnosti globalizacije" i "Šanse globalizacije" Štiglic je ukazao na brojne negativne ekonomske i političke aspekte sadašnjeg oblika procesa globalizacije i predložio je osnovne reformske mere.

Posetu američkog ekonomiste Srbiji organizovala je kompanije "Delta đenerali osiguranje" povodom obeležavanja 10 godina poslovanja.

Štiglic: Srpski ekonomisti da pomognu

Predsednik Komisije Ujedinjenih nacija za praćenje globalne ekonomske krize Džozef Štiglic pozvao je danas ekonomiste iz Srbije da se uključe u rad te komisije.

On je na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem zatražio od srpskih ekonomista da sačine poseban dokument o uticajima krize na Srbiju i zapadni Balkan i mogućim načinima za prevazilaženje.

Štiglic, koji je i dobitnik Nobelove nagrede za ekonomiju, na sastanku je izneo viđenje trenutne ekonomske situacije i naglasio značaj rada komisije Generalne skupštine UN.

Đelić je na sastanku naglasio da Srbija čini sve kako bi ublažila uticaj globalne ekonomske krize na domaću ekonomiju.

Na poziv potpredsednika Vlade Srbije, sastanku sa Štiglicem prisustovali su i srpski ekonomisti Dejan Šoškić, Pavle Petrović, Jurij Bajec, Mihailo Aradarenko i Boško Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: