HRW: U EU samo uz saradnju s Hagom

EU treba da uputi poruku Srbiji da je puna saradnja s Haškim tribunalom i dalje neophodna za članstvo u EU, saopštio je Hjuman rajts voč.

Izvor: B92

Petak, 05.12.2008.

12:35

Default images

Povodom sastanka ministara Evropske unije, 8. i 9. decembra u Briselu, na kojem se očekuje usvajanje zaključaka o strategiji proširenja Unije, Hjuman rajts voč ističe da "neosporni napredak koji je Beograd ostvario u hapšenju i izručenju haških begunaca ne treba mešati sa punom saradnjom sa Tribunalom".

"To samo dokazuje da je zadržavanje uticaja EU na Srbiju jedini način da se preostali begunci, uključujući Mladića, suoče sa pravdom u Hagu", rekla je direktorka briselske kancelarije Hjuman rajts voča Lote Liht.

Uz podsećanje da su srpske vlasti ranije ove godine uhapsile i izručile Tribunalu Stojana Župljanina i Radovana Karadžića, Hjuman rajts voč ocenjuje da je reč o "važnom razvoju, ali da to ne predstavlja punu saradnju".

Navodeći da je Srbija u aprilu 2008. potpisala sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvi korak u pridruživanju, Hjuman rajts voč ističe da je Evropska unija više puta ukazala da je puna saradnja sa Tribunalom neophodna za dalji napredak Srbije na putu ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: