Nedostatak neformalnog obrazovanja

Neformalno obrazovanje jako je malo zastupljeno u Srbiji i ne postoji sistema njihove akreditacije kako bi se sistem obrazovanja poboljšao.

Izvor: Beta

Sreda, 03.12.2008.

16:22

Default images

Sistem neformalnog obrazovanja u Srbiji treba unapređivati jer postojeći obrazovni sistem ne može u potpunosti da odgovori potrebama današnjice i tržista, rečeno je na okruglom stolu posvećenom toj temi u Centru "Sava".

Panel diskusuju su organizovali članovi grupe Glasovi mladih Srbije, a učestvovali su i predstavnici nadležnih ministarstava, kao i kancelarije Svetske banke u Srbiji, koji podržavaju rad te organizacije.

Direktor kancelarije Svetske banke Sajmon Grej kazao je da je pitanje obrazovanja ključno za budućnost Srbije i naglasio da obrazovanje treba unapređivati kako ne bi predstavljalo problem budućim generacijama.

"Treba se odreći koncepta učenja radi učenja, već treba shvatiti da je učenje važno zbog znanja koje je potrebno na tržištu rada", dodao je Grej.

Savetnik za srednjoškolsko obrazovanje u Ministarstvu prosvete Bogoljub Lazarević kazao je da je vid neformalnog obrazovanja jako malo zastupljen u Srbiji i upozorio da našem školskom sistemu nedostaje sistem sertifikacije i akreditacije, kao i institucije koje bi se time bavile.

Lazarević je dodao da se u školama jezika, informatike i sličnim dobijaju sertifikati koji nemaju snagu javne isprave i najavio da su do kraja godine planirani akcioni planovi koji će regulisati neformalno obrazovanje u Srbiji.

Specijalna savetnica ministarke omladine i sporta Zora Krnjajić izjavila je da neformalno obrazovanje predstavlja deo doživotnog učenja i da je bitno obezbediti stimulativne uslove mladima za takvu vrstu obrazovanja.

Ona je napomenula da je Ministarstvo omladine i sporta u Nacionalnoj strategiji za mlade, koja je data na mišljenje drugim ministarstvima, formulisalo i temu formalnog i neformalnog obrazovanja jer su mladi naveli da je to jedan od ključnih aspekata kojim bi Strategija trebalo da se bavi.

Učesnici okruglog stola osvrnuli su se na pozitivne primere u obrazovnom sistemu Irske, gde je devedesetih godina neformalni sistem obrazovanja uvršćen u formalno obrazovanje, čiji su nedostaci na taj način uklonjeni.

Ministar: Obrazovanje za rast standarda

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je da je obrazovanje stanovništva jedan od ključnih uslova budućeg ekonomskog i društvenog razvoja Srbije, rasta životnog standarda i smanjenja socijalnih razlika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, Obradović je na međunarodnoj regionalnoj konferenciji o obrazovanju odraslih - Konfitea koja je počela danas u Budimpešti govorio o aktivnostima Ministarstva i Vlade Srbije na unapređenju obrazovnog sistema.

"Obrazovanje odraslih je zadatak na koji Srbija mora odgovoriti i ne samo kroz bolji odnos države prema obrazovanju odraslih, već i drugim raznim merama uključujući i zakonodavnu aktivnost", naveo je ministar Obradović u svom obraćanju.

U radu Konferencije koja traje do petka, 5. decembra, pored predstavnika Ministarstva prosvete, učestvuju profesori i najbolji studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i predstavnici Društva za obrazovanje odraslih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: