Konuzin potvrdio dolazak delegacije

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin potvrdio je da će u Beogradu 5. i 6. decembra boraviti velika ruska državno-privredna delegacija.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2008.

21:17

Default images

Konuzin je u izjavi za Tanjug rekao da će delegaciju predvoditi predstavnik predsednika Rusije za Centralni federalni okrug Georgij Poltavčenko, koji će se sastati sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, kao i šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Ambasador Konuzin je naveo da će Poltavčenko i predsednik Tadić prisustvovati prvom zasedanju rusko-srpskog Poslovnog foruma i podsetio da je pre nedelju dana održana konstitutivna sednica rusko-srpskog Poslovnog saveta.

"U radu Poslovnog foruma učestvovaće članovi ruske delegacije koja će brojati oko 40 predstavnika veoma velikih ruskih kompanija", ukazao je Konuzin.

On je dodao da će Beograd posetiti predstavnici ruskih kompanija "Gaspromnjeft", "Gasprom banke", "Grupe Metropol", koja je kupila srpsku turističku kompaniju "Putnik", kao i predsednik jedne od najvećig ruskih banaka - Moskovske banke, Andrej Borodin.

Konuzin je uveren da će osnivanje Poslovnog saveta, a sada i Poslovnog foruma doprineti tešnjoj saradnji između Srbije i Rusije, ali ne samo na državnom nivu, već i na nivou regiona dve zemlje i malih i srednjih preduzeća.

Ruski ambasador je rekao da će u okviru ove delegacije biti i delegacija koju će predvoditi Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora "Gasproma".

Ruski ambasador je rekao da će glavna tema razgovora biti saradnja u energetici i nastavak razgovora koje je potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić imao prošle sedmice u Moskvi sa članovima međuvladinog rusko-srpskog mešovitog komiteta.

Konuzin je podsetio da je tada potpisan Protokol o ekonomskoj i naučno-tehničkoj saradnji.

"Protokol sadrži konkretne etape u saradnji u energetici, kao i etape u izgradnji gasovoda 'Južni tok' i izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru", podsetio je Konuzin.

On je rekao da je tada postignuta saglasnost da bi trebalo do 20. decembra potpisati sporazum o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) ruskoj strani i Memorandum o izgradnji gasovoda "Južni tok".

"Verujem da će ovaj Protokol biti ispoštovan", rekao je Konuzin, odgovarajući na pitanje da li veruje da bi do kraja godine mogao da bude potpisan sporazum o prodaji NIS-a.

Konuzin je podsetio da još uvek traju pregovori između ekspertskih grupa dve strane u vezi sa tekstom tog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: