SZO protiv melamina

Melaminu nije mesto u mlečnim proizvodima i pre svega u mleku za decu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.09.2008.

11:26

Default images

Dodavanje melamina u prehrambene proizvode, kako je istakla SZO, nije odobrila međunarodna trgovinska komisija "Kodeks alimentarijus" koja određuje standarde vezane za te proizvode na međunarodnom nivou. SZO je navela u saopštenju da samo još pet zemalja uvoze mlečne proizvode iz Kine, a to su Bangladeš, Burma, Jemen, Burundi i Gabon.

Portparolka SZO Fadela Čaib je, međutim, istakla da je tim zemljama preporučeno da ispituju mlečne proizvode iz Kine kako bi bile sigurne da ne sadrže melamin.

Mlečni proizvodi iz Kine zabranjeni su ili povučeni u Japanu, Bruneju, Singapuru, Maleziji, Hongkongu i na Tajvanu.

Vijetnam je objavio sprovođenje državnih testova nakon otkrića melamina u više uvezenih uzoraka mlečnih proizvoda, dok je Indonezija odlučila da obustavi uvoz mlečnih proizvoda iz Kine.

SZO, koju su kineske vlasti prvi put zvanično informisale o problemu sa zaraženim mlekom kineskog proizvođača "Sanlu" 11. septembra, zatražila je od Pekinga dodatne informacije, kao i još podataka od vlasti u Hongkongu i Singapuru nakon informacija objavljenih u štampi o otkriću tragova melamina u mlečnim proizvodima na njihovim tržištima, prenela su francuska glasila.

Ta organizacija je navela i da Kina nije u obavezi da dostavlja informacije SZO ukoliko se ne radi o krizi međunarodnih razmera, već samo nacionalnih.

U Kini je dosad povučeno ukupno 7.074 tona zaraženih mlečnih proizvoda iz maloprodajnih objekata, objavila je kineska Uprava za industriju i trgovinu.

Juče je 2,18 miliona inspektora iz ministarstva za industriju i trgovinu posetilo širom Kine šest miliona firmi koje se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda.

Kineske vlasti su primile ukupno 310.000 tužbi vezanih za zaražene mlečne proizvode i zamenile 614,5 tona mleka namenjenog potrošačima.

Melamin je smola koju koriste neke kompanije koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda kako bi povećale nivo proteina u namirnicama.

U manjim količinama, ta supstanca se ne smatra toksičnom, ali može da izazove kamenje u bubrezima, čak i blokadu bubrežnih funkcija.

Nakon konzumiranja zaraženog mleka u prahu, u Kini je hospitalizovano oko 13.000 odojčadi među kojima se 104 nalazi u teškom zdravstvenom stanju, a četvoro je preminulo tokom poslednjih meseci usled stvaranja kamenja u bubregu.

Van Kine, još dva deteta su obolela u Hongkongu od zaraženog mleka.

Tesko povlači neke slatkiše

Lanac britanskih supermarketa Tesko saopštio je da povlači iz prodaje nekoliko vrsta kineskih slatkiša zbog toga što postoji mogućnost da sadrže kontaminirano mleko iz Kine, od kojeg je zaraženo 50.000 dece i odraslih.

Kompanija je saopštila da nema dokaza da povučeni slatkiši zaista sadrže mleko kontaminirano melaminom, ali su ipak povučeni iz prodaje iz predostrožnosti, javljaju agencije.

Povučen je i kineski slatkiš Beli zeka iz Teskovih prodavnica u Kini, Maleziji i drugim državama gde taj lanac ima svoje prodavnice.

Do sada je najmanje 12 država, od Indonezije do Kolumbije, zabranilo prodaju mleka, mlečnih proizvoda i slatkiša koje sadrže kinesko mleko, zbog straha da bi mogle da sadrže melamin.

Uzroci kontaminiranog mleko pronađeni su u proizvodnji čak kod 22 kineske kompanije. Mere predostrožnosti prema hrani iz Kine preduzele su i Kanada i Australija.

Evropska unija je ponedeljak apelovala na sve države da pojačaju kontrolu hrane iz uvoza, posebno hleba i čokolade, kako bi se uverili da ne sadrže tragove otrovnog mleka.

Holandske vlasti saopštile su da su počele kontrolu kineske hrane koju u Holandiju uvozi 10 domaćih kompanija.

Neke afričke države, među kojima su Obala Slonovače i Tanzija, zabranile su uvoz kineske hrane koja sadrži mleko, zbog straha od mogućnosti da je hrana kontaminirana meleminon.

Hrana iz Kine je inače znatno jeftinija od drugih prozivođača, tako da su afričke zemlje među najvećim uzvoznicima. Samo u prvoj polovini 2008. godine izvoz kineske hrane u Afriku vredeo je oko 23 milijrde dolara, što je 40 odsto više nego prošle godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u svom izveštaju navela je da za sada nije bilo slučajeva obolelelih van Kine i da za sada nema razloga za potpunu zabranu proizvoda iz Kine. SZO je ipak savetovala svim državama povećane mere opreza.

Od kontaminiranog mleka u Kini je izgubilo život četiri bebe, a oko 50.000 odojčadi je obolelo od posledica konzumacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: