Osuđen za granatiranje manastira

Jeton Muljaj, koji je 30. marta 2007. na manastir Visoki Dečani ispalio projektil, osuđen je na tri i po godine zatvora.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

21:27

Default images

Advokat Ljubomir Pantović, koji je pred sudom UNMIK-a u Peći zastupao manastir, rekao je večeras Tanjugu da je na suđenju dokazivao da se u tom napadu radilo o aktu terorizma, i da je u završnoj reči naveo da je Muljaj imao nameru da granatiranjem zastraši monahe, da kod njih stvori atmosferu stalnog straha i paniku, sa ciljem da ga napuste.

Sud okrivljenog nije, međutim, proglasio krivim za takvo krivično delo.

Na manastir Visoki Dečani, koji je spomenik kulture pod zaštitom UNESKO-a, Muljaj je oko jedan sat posle ponoći, ispalio projektil iz "zolje", pogodivši zid kojim je ograđena manastirska porta.

On je 11 meseci bio u bekstvu a krajem februara ove godine dobrovoljno se predao policiji. Specijalno tužilašetvo Kosova ga je optužilo za krivična dela nedozvoljenog držanja oružja i oštećenja zaštićenih spomenika kulture.

Nakon suđenju, koje je trajalo tri dana, u veću, u kojem su pored međunarodnog sudije Hajnalke Karpati još i dvojica lokalnih sudija, Muljaju koji je pored ta dva dela okrivljen i za krivično delo izazivanja opšte opasnosti, produžen je pritvor u kome se nalazio od 28. februara ove godine.

Manastir Visoki Dečani je napadnut četiri puta u poslednjih osam godina. Jednom je granatiran 2000. godine, dva puta u toku 2004. i četvrti put marta prošle godine.

Tokom tih napada 24 granate pale su u neposrednoj blizini manastira, a napad iz marta 2007. bio je prvi u kojem je izvršilac pronađen i osuđen.

Manastir je od 2004. godine na listi zaštićenih objekata kulture UNESKO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: