"Dragulj Medine" ponovo u prodaji

Kontroverzni roman američke autorke Šeri Džons "Dragulj Medine" ponovo će se naći u srpskim knjižarama, odlučio izdavač Beobuk.

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2008.

14:49

Default images

Kako je rekao vlasnik izdavačke kuće "Beobuk" Aleksandar Jasić, on je tako odlučio jer smatra da je to dobro i za Islamsku zajednicu u Srbiji, koja se žestoko usprotivila prodaji ovog štiva u Srbiji, kao i za čitaoce koji su jedini kompetentni da prosuđuju i, naravno, za izdavača.

Jasić kaže da je, uprkos povlačenju romana iz prodaje, knjiga mogla da se kupi na ulici i na ponekom sajmu po dvostruko višoj ceni.

Prema njegovim rečima, ubrzo posle povlačenja knjige, na srpskom i tržištima susednih država pojavili su se "piratski" primerci koji su se prodavali pod firmom "Beobuka".

Uz to, mnogi tabloidi ali i ozbiljni srpski listovi su u nastavcima objavljivali najprovokativnije delove romana bez odobrenja izdavača, dodao je Jasić navodeći da su najčešće ti delovi bili istrgnuti iz konteksta.

Roman "Dragulj Medine" izdavač je samoinicijativno povukao iz prodaje pošto je Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru ocenila da je reč o delu koje na pornografski način opisuje život Aješe, sedme i kako se veruje najomiljenije žene proroka Muhameda.

Ova islamska zajednica smatra da je pisanje o Muhamedu van svete knjige Kuran svetogrđe i uvreda za svakog pripadnika islamske vere jer se sve njegove žene, a imao ih je 12, smatraju majkama muslimana.

S druge strane, stručna javnost - ugledni orijentalisti, književnici, kritičari, izdavači i u najvećem broju čitaoci, osudili su povlačenje knjige, smatrajući da u demokratskom društvu niko, pa ni verska zajednica, nema prava da sprovodi cenzuru.

O slučaju "Dragulj Medine", od nadležnih državih organa oglasio se samo ombudsman Saša Janković koji je, posle odvojenih razgovora sa Jasićem i muftijom Zukorlićem, zaključio da se "u Srbiji knjige pišu i objavljuju slobodno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: