Nove pretnje državnim funkcionerima

Mediji navode da su visoki državni funkcioneri dobili nove pretnje, a pretnje su upućene i predsedniku Republike Srpske.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 25.07.2008.

01:07

Default images

MUP i BIA podigli na najviši stepen nivo bezbednosti visokim državim funkcionerima posle najnovijih pretnji, piše "Blic". List navodi da je podignut stepen zaštite predsednika Srbije Borisa Tadića, šefa Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića, ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i tužioca za ratne zločina Vladimira Vukčevića.

"Na njihove adrese stigla su pisma u formi čitulja, i to su samo neke u čitavom nizu pretnji koje su usledile posle hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića", navodi se u "Blicu". Poruke za Vukčevića glasile su - "Gotov si", "Bomba ti je ispod auta", a najozbiljnije pretnje upućene su Ljajiću i to da će "završiti kao njegov Đinđić. Za početak, pucaćemo u kolena", navodi taj list.

"Iako je i ranije dobijao preteća pisma, poruke sada stižu putem direktnih telefonskih linija njegovog kabineta, koje su danima blokirane tim pozivima", piše "Blic".

Dodaje se da je prvi poziv, u kojem se najpre čulo guslanje, a potom muški glas poručio da mu je prebijen rođak, usledio odmah posle konferencije za novinare dan nakon hapšenja Radovana Karadžića.

List navodi da MUP proverava pisma - čitulje i preteće pozive, kao i nezvaničnu informaciju da je muškarac koji se prilikom poziva Ljajićevom kabinetu nakon konferencije predstavio kao "načelnik policije Milovanović iz Sjenice", zapravao pozvao sa Banije u Hrvatskoj.

U Tadićevom kabinetu nisu želeli ni da demantuju ni da potvrde tvrdnje o pretnjama jer su to, kako je rečeno, "stvari koje jednostavno nisu za komentarisanje", piše "Blic".

Pretnje i Dodiku

Preteće poruke upućene su i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku. Sam Dodik potvrdio je u izjavi za B92 da su i njemu lično i u njegov kabinet i sekretarijat vlade stizali preteći telefonski pozivi.

"Tačno je da ovih dana dolaze razne pretnje telefonske na kabinet, a i naravno, putem anonimnih pisama Vladi RS, odnosno lično meni, i oni dolaze najčešće iz federacije, iz inostranstva. Mi smo identifikovali dva broja koja dolaze iz Sarajeva, oni su iz njihovog zavoda za statistiku", kaže on.

"Pozivalo se na uništenje RS, na osvetu meni, na potrebu da i ja završim kao Karadžić i mnogo čega drugog. Ali moram vam reći da ja to ne doživljavam nešto posebno ozbioljno. Mislim da se radi o nekim neozbiljnim pojedincima, pogrešno ideološki motivisanim", kaže on.

Premijer Republike Srpske kaže da te pretnje ne doživljava posebno ozbiljno i da se radi o neozbiljnim pojedincima pogrešno ideološki motivisanim.

Dodik ističe da mu je od pretnji mnogo važnije to što posle hapšenja Radovana Karadžića nije došlo do destabilizacije javnog reda i mira i da je ponosan na građane zbog njihovog ponašanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: