Đelić: Zbog Jelašića kasne pasoši

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je guverner NBS Radovan Jelašić odgovoran za kašnjenje početka izdavanja novih biometrijskih pasoša Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 24.06.2008.

14:03

Default images

Đelić je agenciji Beta potvrdio da će sutra biti održan sastanak s tim u vezi i kazao da očekuje da će od MUP-a i Zavoda za izdavanje novčanica dobiti tačan datum početka izdavanja novog pasoša. "Sve je dovoljno trajalo i vreme je da svako ponese svoj deo odgovornosti", rekao je Đelić.

"Tražim od guvernera Jelašića da preuzme odgovornost i garantuje isporuku kvalitetnih obrazaca i da MUP kaže kada će građani moći da dobiju moderne isprave", rekao je potpredsednik Vlade.

Đelić nije želelo da spekuliše o rokovima, ali je ocenio da građani pre godišnjih odmora treba da dobiju pasoše i dodao da je za njega "početak jula pravi momenat" da počne izdavanje novih putnih isprava.

"Iznenađujuća i nekorektna izjava"

Izjava potpredsednika vlade Božidara Đelića, u kojoj je označio guvernera NBS za krivca zbog kašnjenja početka izdavanja novih pasoša, iznenađujuća je i nekorektna, ocenio je danas direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Ljubiša Vuletić, prenela je Pres služna NBS.

U reagovanju na Đelićevu izjavu da guverner NBS Radovan Jelašić "snosi krivicu zbog kašnjenja sa izdavanjem novih biometrijskih pasoša", Vuletić je rekao da je "Đelić u svakom trenutku bio u potpunosti informisan o svim tehničkim pitanjima vezanim za nabavku repromaterijala i opreme potrebne za izradu novih pasoša i o angažovanju ZIN-a da se prevaziđu, i sa stranim ponuđačima skrate rokovi isporuke".

"Štaviše, u aprilu ove godine potpredsednik vlade, guverner i direktor ZIN-a sa saradnicima zajedno su bili u Nemačkoj na razgovorima sa tamošnjim proizvođačima i tada je dogovorena dinamika isporuke elemanata za nove pasoše tačno je onakva kakva se i sprovodi", naveo je Vuletić.

Vuletić je preneo da je Đelićev kabinet praktično svakodnevno bio informisan o svim pitanjima vezanim za proces izrade novih pasoša, tako da je potpuno nejasno čime je on baš sada bio podstaknut da se "iznenadi", govori o kašnjenju i krivici NBS, odnosno ZIN-a.

Direktor ZIN-a je ukazao da su zavod i NBS bili krajnje korektni i do sada nisu javno govorili o tekućim problemima, nastojeći da ih reše, kao što će to učiniti i na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima MUP-a, kao naručiocem posla.

Početak bio najavljen za 23. jun

Početak izdavanja novih pasoša bio je najavljen za 23. jun. Prvih 204 novih biometrijskih pasoša dodeljeno je 3. maja, u Domu Narodne skupštine, najzaslužnijim građanima Srbije izabranim na javnom konkursu "Novi srpski pasoš - Novo lice Srbije", koji je realizovao kabinet potpredsednika Vlade.

U međuvremenu je, 28. maja, u Službenom glasniku, objavljen Pravilnik o putnim ispravama.

Pravilnikom je preciziran postupak izdavanja novih pasoša i obaveza davanja biometrijskih podataka fotografije, otiska prsta i potpisa.

Fotografija se uzima digitalnom kamerom, otisak oba kažiprsta skenerom, a potpis pomoću table za digitalizaciju potpisa.

Putna isprava se izdaje na lični zahtev, a kod prvog izdavanja pasoša neophodno je priložiti dokaz o državljanstvu. Prethodni pasoš se poništava prilikom izdavanja novog.

Uz zahtev za izdavanje pasoša, koji se podnosi mesnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na uvid se stavlja lična karta ili druga isprava kojom se utvrđuje identitet podnosioca, zatim fotografija, stari pasoš i potvrda o plaćanju naknade.

Izgled pasoša utvrđen je Zakon o putnim ispravama, koji je Skupština Srbije usvojila 24. septembra 2007.

Zakonom je utvrđeno da do kraja 2008. godine budu zamenjeni svi stari pasoši i da će važiti deset godina.

Na koricama pasoša, koje su crvene boje, nalaze se ime i grb Srbije, natpis pasoš napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski.

Na unutrašnjoj strani korica je natpis "Srbija" naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljivi samo na UV svetlu.

Obrazac pasoša sadrži prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi, kao i zaštitne elemente.

Ime i prezime pripadnika nacionalnih manjina upisuje se u izvornom obliku u kojem su upisani u izvod iz matične knjige rođenih.

Izdavanje pasoša sa biometrijskim podacima jedan je od uslova Evropske unije za ukidanje viza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: