"Zvornik": Ukupno 31 godina zatvora

Trojica pripadnika paravojnih formacija "Žute ose" i "Pivarski" osuđeni su na ukupno 31 godinu zatvora zbog zločina u Zvorniku 1992. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 12.06.2008.

14:16

Default images

Četvrtooptuženi Dragutin Dragićević oslobođen je optužbi. Dragan Slavković osuđen je na 15 godina, Ivan Korać na 13 i Siniša Filipović na tri godine zatvora. Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović osuđeni su za ubistva i teška mučenja Bošnjaka u okolini Zvornika tokom 1992.

Oni su u mestu Čelopek u domu kulture zatvorili i držali kao taoce 162 Bošnjaka i ubili 19 muškaraca iz sela Divič.

Neke od njih su odvodili na lokalitete Ekonomija i Ciglana primoravali ih da tuku jedini druge, da kradu iz okolnih, kuća potom su ih i sami tukli, oduzimali im nakit uz obrazloženje "Više ti neće trebati", i na kraju ih ubijali.

Presedavajuća sudskog veća rekla je obrazlažući presudu da optuženi nisu odgovorni za kreiranje političke klime i da nisu učestvovali u borbama ali da su odgovorni za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Suđenju je prisustvovao i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je rekao da je nezadovoljan presudom osim u slučaju Dragićevića koji je oslobođen optužbi, ali je osuđen na 20 godina za zločine u Sjeverinu.

Suđenje je počelo krajem 2005. godine, a na optuženičkoj klupi su bili i tadašnji predsednik privremene vlade u Zvorniku i komandant Teritorijalne odbrane tog grada, Branko Grujić i Branko Popović.

Sudsko veće je, na predlog Tužilaštva, u maju ove godine razdvojilo postupak za njih dvojicu u odnosu na ostale optužene, jer se "protiv njih vodi istraga za novi ratni zločin počinjen na drugoj lokaciji".

Zamenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović je na glavnom pretresu 14. aprila ove godine predložio razdvajanje postupka, a taj zahtev je obrazložio time da je pri kraju istraga protiv Grujića i Popovića za nova krivična dela na novoj lokaciji, a koja su u vezi sa zločinima za koja im se sudi, pa bi, ukoliko se ne razdvoji postupak, to produžilo to suđenje i za ostale optužene.

Obrazloženje: Brojni dokazi i iskazi svedoka

Predsedavajući sudskom veću Tatjana Vuković obrazložila je presude i navela da je, na osnovu brojnih izvedenih dokaza, utvrđeno da su osuđeni počinili krivična dela za koja im je izrečena zatvorska kazna. Ona je posebno analizarala iskaze zaštićenih svedoka "A", "B" i "Alfa", koji su i u istrazi i u sudu prepoznali Koraća kao osobu koja je ulazila u Dom kulture u Čelopeku i zlostavljala Muslimane.

Zaštićeni svedoci naveli su da je Korać učestvovao u zlodelima na mestima zvanim Ekonomija i Ciglana, a prema rečima Vukovićeve, sudsko veće prihvatilo je deo Koraćevog iskaza - da je u to vreme bio u Zvorniku - ali nije prihvatilo njegovu tvrdnju da nije počinio zločine, jer ona, na osnovu izvedenih dokaza, nije opstala.

Ona je rekla da su zaštićeni svedoci ukazali i na FIlipovića i na Slavkovića kao osobe koje su počinile zločine za koje im je suđeno i dodala da je od tih događaja prošlo 16 godina, te da se svi svedoci koji su saslušani nisu mogli setiti svih pojedinosti, ali da je sudsko veće došlo do zaključka da svedoci govore istinu, da nisu pripremani za svedočenje nitu da su međusobno usaglašavali iskaze.

Vukovićeva je kazala i da ljudi različito pamte i interpretiraju određene događaje, pa da su se tako neki svedoci koji su preživeli zločine trudili da sve zaborave, dok su drugi pokušavalil da zapamte što više detalja.

Dragićević je, kako je obrazloženo, oslobođen, jer nije bilo nepobitnih dokaza da je počinio zločine za koje se teretio i on je sudnicu napustio odmah, dok je Slavković saslušao izricanje kazne, ali nije sačekao obrazloženje presude.

Porodice žrtava nezadovoljne

Porodice ubijenih i nestalih izrazile su nezadovljstvo danas izrečenom presudom četvorici pripadnika paravojnih formacija "Žute ose" i Pivarski" za zločine u Zvorniku.

Potpredsednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih u opštini Zvornik Mevludin Lupić rekao je novinarima posle izricanja presude u Specijalnom sudu da je presuda neočekivana.

"Ne znam šta da kažem na posle svega. Ovo presuda je za nas neočekivana i pokazuje da pravo i pravda nisu isto", rekao je Lupić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: