Dvoje dece poginulo na pruzi

Dvoje maloletne dece poginulo je na pružnom prelazu u mestu Rabrovac, na delu pruge između Mladenovca i Smederevske Palanke. MUP navodi da vozač kola nije poštovao pravila.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.06.2008.

07:35

Default images

Na automobil, kojim je upravljao otac nastradale dece, sinoć nešto pre 21 čas naleteo je teretni voz. MUP, međutim, saopštava da je do saobraćajne nesreće došlo zato što vozač automobila u kome su se deca nalazila nije poštovao pravo prvenstva voza. Otac dece i vozač kola Mališa P. i majka Biljana P. zadobili su teške povrede, opasne po život.

Biljana Popović, majka dvoje dece koja su poginula u sudaru voza i automobila na pružnom prelazu u mestu Rabovac kod Mladenovca, još je u teškom zdravstvenom stanju, saznaje B92.

Ostaci havarisanog "mercedesa", tragovi ulja i razbijena stakla mogli su se videti nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginula dva deteta od 9 i 11 godina. Prelaz je neosvetljen i veoma nebezbedan.

Nesreća se dogodila kada je na pružnom prelazu vozač "mercedesa" Mališa P., koji se kretao ka selu Rabrovac, prelazio prugu.

Na automobil, u kome su pored vozača bili i majka i dvoje dece, naleteo je teretni voz koji se kretao iz Mladenovca ka Smederevskoj Palanci. Od siline udarca u suvozačevu stranu, automobil je odleteo 10 metara od pruge.

MUP saopštava da je do udesa došlo tako što je Mališa P., krećući se lokalnim putem iz pravca sela Kusadak, pokušao da pređe preko pružnog prelaza, ali pošto nije ustupio pravo prvenstva teretnom vozu, došlo je do sudara.

Meštani Rabrovca kažu da je to najnebezbednija raskrsnica u Mladenovcu. Pre deset dana na istom prelazu u sudaru voza i automobila poginula je jedna osoba.

Na mesto nesreće izašle su brojne ekipe hitne pomoći i policije. Uviđaj je završen oko ponoći, a pruga na kojoj se desio sudar bila je zatvorena više od četiri sata.

Istražni sudija naložio je da se izvrši obdukcija nastradalih, kao i vanredni tehnički pregled putničkog vozila.

Železnica: Mašinovođa kočio 450 metara

Gostujući u vestima B92, direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić rekao je da mašinovođa teretnog voza koji se sudario sa automobilom na pružnom prelazu u Rabrovcu kod Mladenovca nije bio pod dejstvom alkohola, i da je vozio manjom brzinom od dozvoljene.

Prema podacima kojima raspolaže direktor, za nesreću nisu odgovorne Železnice Srbije.

Na pitanje zbog čega se čekalo toliko dugo da se ovaj prelaz renovira, kada se zna da je to veoma opasno mesto, Šarančić je odgovorio: "Da bismo se pripremili i uradili jedan putni prelaz potrebno je od šest do deset meseci. Slažem se da je u pitanju nebezbedno mesto, ali ću da podsetim da Železnice nisu mogle da modernizuju svoje pružne pravce i zbog toga smo čekali da steknemo mogućnosti za moderniji sistem", rekao je Šarančić. Šarančić je izjavio da mašinovođa teretnog voza nije bio pod dejstvom alkohola, da je vozio manjom brzinom od dozvoljene i da je kočio oko 450 metara.

Železnice Srbije će u toku sledećeg meseca kompletno osigurati pružni prelaz u Rabrovcu, i ne samo taj, već još 11 prelaza u Srbiji, i za to su obezbeđena sredstva, a do kraja godine će biti kompletno obezbeđeno još 14 pružnih prelaza sa signalizacijim i rampama, najavio je Šarančić.

U Srbiji ima 2.374 pružnih prelaza u Srbiji, svega 470 je obeleženo signalizacijom, uređajima, branicima i polubranicima, naveo je Šarančić i ukazao da do nesreća na tim mestima dolazi najčešće zbog nepažnje i neočekivanog ponašanja vozača drumskih vozila.

U toku prošle godine bilo je 11 smrtnih slučajeva na pružnim prelazima u Srbiji, od čega tri na obeleženim mestima, podsetio je direktor Železnica Srbije i napomenuo da je zbog namernog lomljenja prošle godine Železnica morala da zameni 2.730 branika ili, u proseku, osam dnevno.

Još jedna nesreća

Čedomir Blagojević, iz Lazarevca, poginuo je na Ibarskoj magistrali u noći između nedelje i ponedeljka.

Kako je agenciji Beta rekao istražni sudija Opštinskog suda u Lajkovcu Radomir Bućković, Blagojević je poginuo na nadvožnjaku preko pruge Beograd-Bar na Ibarskoj magistrali u Ćelijama.

Na njega je, dok prelazio neosvetljenu magistralu, naletelo vozilo u vlasništvu PTT-a Srbije, kojim je upravljao Slobodan Karapandžić.

To vozilo kretalo se iz Beograda ka Čačku i Kraljevu, a Blagojević je stradao na licu mesta. Istražni sudija Bućković naložio je obdukciju kako bi bio utvrđen uzrok smrti Čedomira Blagojevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: