Ukradeni rashodovani tenkovi

Sa školsko-tehničkog poligona u Čenti, koji je vlasništvo Vojske Srbije, ukradena su četiri tenka tipa T-34, dok je sa petog odsečen i odnet zadnji deo.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2008.

14:05

Default images

O nedavnoj krađi rashodovanih tenkova u zrenjaninskoj policiji nisu mogli da kažu ništa detaljnije zbog istrage koja je u toku. Vojno-vazduhoplovni poligon u Čenti niko ne čuva, pa je imovina prepuštena kradljivcima.

Tenkove T-34 vojska je iz operativne upotrebe izbacila pre više od tri decenije, čelične grdosije su zatim odnete na poligone gde služe kao meta avionima i helikopterima za bojevo gađanje.

Najavljujući da će Vojska Srbije izdati zvanično saopštenje o ovom slučaju tokom dana, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Petar Bošković naglasio je da je reč o rashodovanim tenkovima, starom gvožđu koje se nalazilo na poligonu koji se koristio za vojne vežbe jednom ili dva puta godišnje.

Niko do sada nije procenio štetu, ali se zna da je jedan T-34 težak 32 tone.

Vojska Srbije je pre tri godine oglasila prodaju viškova nešto savremenijih tenkova T-55. i tada je objavljeno da je cena jednog tenka 130 evra po toni.

Ako bi otpad kradljivcima čelika s tenka T-34 platio 130 evra po toni, maksimlna zarada po tenku bi bila 4.160 evra. Tenkovi su, međutim, pre postavljanja na poligon i na samom poligonu dosta oštećeni granatama tokom bojevog gađanja pa bi zarada kradljivaca, odnosno šteta naneta Vojci bila manja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: