Sporazum o Panevropskom naftovodu

U Bukureštu je potpisan Sporazum o udruživanju kompanija iz Rumunije, Srbije i Hrvatske koje će učestvovati u izgradnji Panevropskog naftovoda (PEOP).

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2008.

13:33

Default images

Generalni direktor JP "Transnafta" Nebojša Lemajić najavio je da će u narednih mesec i po dana u Londonu biti osnovana razvojna kompanija PDC, a pravni ekspreti svih članica potpisnica treba da usaglase stavove i pripreme neophodnu dokumentaciju za registraciju nove kompanije koja će sprovoditi PEOP.

Prema njegovim rečima, u toku dana će biti održan operativni sastanak predstavnika zemalja potpisnica koji će razgovarati o logistici osnivanja i daljih razvojnih koraka nove kompanije.

Izgradnja ovog naftovoda, čiji se godišnji kapacitet procenjuje između 60 i 90 miliona tona, trebalo bi da košta oko 3,5 milijarde dolara, a gradnja kroz Srbiju oko 300 miliona dolara.

Izgradnjom Panevropskog naftovoda nafta bi bila transportovana iz istočne zone Crnog mora ka evropskom tržištu.

Sporazum o udruživanju kompanija za projekat Panevropskog naftovoda trebalo je da bude potpisan početkom aprila, ali je Rumunija tražila odlaganje razgovora o naftovodu zbog samita NATO-a koji je održan od 1. do 4. aprila u Bukureštu.

U aprilu prošle godine u Zagrebu je potpisana Ministarska deklaracija, kojom države na trasi i EU izražavaju političku podršku ovom projektu.

Panevropski naftovod, dužine 1.400 kilometara, trebalo bi da prolazi kroz Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju - do Italije.

Akcionari u novoformiranoj kompaniji za razvoj ovog projekta biće ovlašćene kompanije iz zemalja preko čijih teritorija naftovod prolazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: