"Zaustaviti transfer Unmik-Euleks"

Vuk Jeremić u Njujorku zatražio trenutni prekid prebacivanja nadležnosti sa Unmika na bilo koje drugo telo, pa i na misiju EU.

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

20:00

Default images

"To je jedini način da se spreči dalje pogoršavanje situacije na terenu. Ne sme doći do erozije mandata UNMIK-a, koji je jasno definisan u Savetu bezbednosti. Zbog toga zahtevamo trenutni prekid prebacivanja nadležnosti sa UNMIK-a na bilo koje drugo telo", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

"Srbija će nastaviti da radi u skladu sa Rezolucijom. Nažalost, drugi su preduzeli odlučujuće korake ka pravljenju sopstvene interpretacije Rezolucije, kako bi je prilagodili nekim kratkovidim ciljevima", kazao je on večeras u Njujorku.

Jeremić je rekao da žali zbog toga što su neke evropske zemlje odlučile da se priključe tom "sumnjivom eksperimentu" prvo priznavši jednostrano proglašenje nezavisnost Kosova, a zatim i uspostavljanjem misije Euleks i Međunarodne upravljačke grupe.

"I Euleks i Grupa su sebi za cilj postavili sprovođenje plana za rešenje statusa Kosova koji je predložio Marti Ahtisari. Taj predlog, međutim, nije dobio podršku Saveta bezbednosti - jedine institucije koja ima ovlašćenje da promeni prirodu međunarodnog prisustva na Kosovu", rekao je on. "Reći ću jasno - nije da EU nije dobrodošla u našu južnu pokrajinu, jer pozdravljamo svaku posvećenost Evrope našoj zemlji, uključujući Kosovo. Za takvu posvećenost, međutim, mora postojati jasan mandat koji se može dobiti jedino potvrdom u Savetu bezbednosti", kazao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je priznavanjem jednostrane nezavisnosti Kosova od strane nekih zemalja počinjen napad na međunarodni sistem, jer Rezolucija 1244 predviđa obavezu za sve države članice UN da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

"Tih dvadeset i nešto država koje su podržale secesionističke ciljeve kosovskih Albanaca, doprinele su destabilizaciji međunarodnog sistema i učinile ga nebezbednijim i nepredvidivijim", rekao je Jeremić, dodajući da se time legitimizuju "doktrina nametanja rešenja u etničkim sukobima" i "jednostrana secesija".

"Time se pravo na samoopredeljenje transformiše u pravo na nezavisnost. Legitimizuje se nasilno deljenje međunarodno priznate, suverene države, i bilo koja etnička ili verska grupa koja se protivi svojoj vladi time dobija uputstvo kako da postigne svoje ciljeve", kazao je on.

Jeremić je naveo da Srbija nikada neće priznati "pokušaj prištinskih vlasti da se jednostrano otcepe od Srbije".

Šef srpske diplomatije je ambasadore u Savetu bezbednosti upitao šta je postignuto takvim nelegalnim aktom.

"Da li su oduzimanjem Kosova demokratskoj zemlji unapređeni međunarodni odnosi? Da li će Kosovo, kao entitet u vakuumu koji ne može dobiti međunarodni legitimitet koji proizlazi iz članstva u UN, biti u stanju da postigne održiv prosperitet bez Beograda? Da li će regionalna stabilnost i saradnja biti poboljšani perverznim izborom da biraju između Srbije i Kosova, na koji se naši susedi primoravaju", zapitao je Jeremić.

Jeremić je rekao da Srbija ne želi nikakvo zlo kosovskim Albancima i da je njen vitalni interes da sve zajednice na Kosovu napreduju, zajedno, u miru.

"Iz tog razloga Srbija ne želi da nameće embargo, i zato imamo jasnu politiku nepribegavanja oružanoj sili", rekao je on, napomenuvši da će Beograd, istovremeno, "obezbediti da kosovski Srbi ne ostanu prepušteni životu u strahu i izolaciji, kao što je bilo u poslednjih osam godina".

SAD: Samo realnost i činjenice

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je večeras da SAD u Savetu bezbednosti neće podržati stavove o Kosovu koji ne priznaju "realnost i činjenice", odnosno nezavisnost Kosova.

"Sve što ignoriše ono što se dogodilo i ne bavi se činjenicama, neće imati našu podršku. Ono što se dogodilo na Kosovu ne može se poništiti", rekao je američki ambasador novinarima posle sednice Saveta bezbednosti, u čijem otvorenom delu je govorio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Prema tvrdnjama Halilzada, do sada je "veliki broj zemalja priznao" nezavisnost Kosova.

Američki ambasador u UN je ocenio da Srbija i Kosovo u stvari imaju "zajedničku budućnost, ali u okviru Evropske unije". Halilzad je rekao da se slaže sa "nekim delovima" Jeremićevog izlaganja, kao što je stav da ne treba pribegavati nasilju. Predsedavajući Saveta bezbednosti ambasador Rusije Vitalij Čurkin, ocenio je da nezavisnost Kosova "ne predstavlja realnost, nego virtuelnu realnost", sve dok se o tome ne postigne zajednički stav u okviru Saveta bezbednosti.

Čurkin je rekao da je Rusija na sednici predložila nacrt izjave u kojem se traži nastavak pregovora o statusu Kosova i da je "veliki broj zemalja iz Saveta bezbednosti izrazio podršku tom nacrtu". U nacrtu izjave, u koji je ruska agencija Itar tas imala uvid, izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosnosti svih država na Balkanu u okviru medjunarodno priznatih granica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: