Stranke oprečno o predlogu SRS

Vladajuća većina nije ni blizu konsenzusa o predlogu rezolucije koju je SRS podneo Narodnoj skupštini.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.03.2008.

12:20

Default images

Konačni predlog rezolucije usaglašen je između poslaničkih grupa SRS-a, DSS-NS-a i SPS-a. Skupština Srbije sutra počinje redovno prolećno zasedanje. Okupljanje poslanika biće nov test za vladajuću koaliciju i prilika da se u parlamentu fomira nova većina.

Uprkos protivljenju koalicionih partnera, DSS premijera Vojislav Koštunice, podržao je predlog rezolucije Srpske radikalne stranke kojom se utvrđuje da Srbija može da uđe u EU samo s Kosovom u svom sastavu.

Zahvaljujući podršci DSS-a i SPS-a rezolucija će se naći na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine.

Vojislav Koštunica pozvao je parlamentarne stranke da potvrde jedinstvo u političkom stavu da je Kosovo deo Srbije. "Pozivam parlamentarne stranke da potvrde u Narodnoj skupštini jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku da je Kosovo Srbija", rekao je on.

"Ako svi istinski stojimo iza državnog i nacionalnog principa Kosovo je Srbija, onda svi jedinstveno moramo podržati to da Srbija sa Kosovom i Metohijom može postati član Evropske unije", kazao je predsednik Vlade. "Ovom zajedničkom politikom mogu biti zadovoljne i stranke koje snažno insistiraju na evropskim integracijama i stranke koje snažno insistiraju na odbrani Kosova. Zato je od najveće važnosti da izbegnemo podele oko Evropske unije i da u ovom trenutku za Srbiju potvrdimo jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku", ocenio je premijer Srbije.

On je upozorio da bi insistiranje po svaku cenu na isključivo partijskim stavovima i narušavanje uspostavljenog nacionalnog jedinstva imalo veliku štetu za Srbiju.

"Zato pozivam sve da sačuvamo i potvrdimo politiku koju Srbija već godinama vodi u odbrani svojih suštinskih interesa i da jasno saopštimo da Srbija ide u Evropsku uniju samo sa svojim Kosovom", rekao je Koštunica.

DS: Protiv stavljanja na dnevni red

Nada Kolundžija (FoNet, arhiva)
Demokratska stranka se kategorički protivi da rezolucija o teritorijalnoj zaštiti Srbije, koju predlaže Srpska radikalna stranka, bude stavljena na dnevni red sutrašnje sednice parlamenta, izjavila je šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je nedopustivo i nezamislivo da se spoljna politika države vodi mimo Vlade i ocenila da parlament nije ovlašćen za to. Kolundžija, koja očekuje da sve stranke vladajuće koalicije imaju isti stav, podsetila je da je Vlada formirana na pet principa, od kojih je jedan evropski put Srbije.

Prema njenim rečima, nedopustivo je da tako važno pitanje na dnevni red postavlja opoziciona stranka, ma koliko velika ona bila.

"Nezamislivo je da se o promeni kursa vlade eventulano odluka donosi nekom drugom većinom, u odnosu na ovu koja je izbrala Vladu", kazala je Kolundžija i ocenila da je to neprihvatljivo bez obzira na sadržaj rezolucije.

Upitana da li će na sutrašnjoj sednici biti reči o akcionim planovima ministarstva posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ona je rekla da DS na tome ne insistira, ali da će se složiti ukoliko Vlada smatra da parlament o tome treba da raspravlja.

Ona je, međutim, izrazila bojazan da je reč o nameri da se menjaju akcioni planovi kako bi Srbija išla ka izloaciji.

Za informacije o tome da DS razmišlja o referendumu o pristupanju Evropskoj uniji, Kolundžija je rekla da su to za sada kalkulacije.

Narodnjačka koalicija prihvata predlog

Miloš Aligrudiæ (FoNet, arhiva)
Podršku Srpskoj radikalnoj stranci u DSS-u objašnjavaju time da su u SRS-u pristali na neke tehničke izmene, kao i na to da se stavovi iz rezolucije ne razlikuju od onih koje je nedavno usvojila Skupština Srbije.

U DSS-u ne razumeju zašto se Demokratska stranka protivi rezoluciji, kao ni ocenu demokrata da je nezamislivo da se spoljna politika države vodi mimo Vlade.

Poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije spremni su da se u dnevni red sutrašnje sednice parlamenta uvrsti Predlog rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima s međunarodnim oganizacijama, posebno Evropskom unijom, koji je podnela Srpska radikalna stranka, izjavio je danas šef te poslanicke grupe Miloš Aligurdić.

"Uz izvesne izmene teksta, mi bi bili raspoloženi da to prihvatimo iz prostog razloga što ta rezolucija u svojoj osnovi govori o postupanju države i državnih organa u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu. On je preneo da su predstavnici DSS u konaktu s radikalima predložili neke manje izmene teksta rezolucije, ali da bi suština ostala ista.

Upitan da li ovakav stav DSS može dovesti u opasnost Vladu i vladajuću koaliiciju, Aligrudić je odgovorio: "Što se nas tiče - ne može".

"Mislimo da postupamo u skladu sa jedinstvenom državnom politikom o Kosovu i Metohiji, u skladu sa Ustavom i pređašnjim rezolucijama Skupštine", rekao je on.

Aligrudić je ponovio da ulazak Srbije u Evropsku uniju nije sporan, kao i volja građana, navodeći da se, u osnovi, i SRS tome ne protivi.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andrija Mladenović najavio je da će ta stranka glasati za novu skupštinsku rezoluciju o Kosovu i Metohiji.

"DSS će glasati za novu skupštinsku rezoluciju o Kosovu, jer ta rezolucija potvrđuje dosadašnju zvaničnu politiku Srbije i potvrđuje državni i nacionalni princip da je Kosovo Srbija i da Srbija hoće da nastavi evropske integracije kao celovita država sa Kosovom kao svojim sastavnim delom", rekao je Mladenović.

On smatra da bi, "ako neko hoće da menja dosadašnju politiku i želi da promeni državni i nacionalni princip da je Kosovo Srbija, onda bilo pošteno da predloži svoj tekst rezolucije u koji će navesti novi princip politike Srbije - da Srbija treba bez Kosova i Metohije da učestvuje u evropskim integracijama".

DSS je, inače, za sutra spremila i bedževe "Kosovo je Srbija", namenjene svim poslanicima, saopštavajući da se nadaju da će se svi poslanici odazvati akciji i nositi bedž.

SRS: Rezolucija ne smanjuje šanse za EU

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić večeras je rekao da Predlog rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama, posebno sa Evropskom unijom, ne smanjuje šansu Srbije za ulazak u EU, već samo pokušava da odredi koje su granice Srbije koje priznaje Unija.

Nikolić je u izjavi za RTS kazao da je sada na ispitu "priča Borisa Tadića (predsednika Srbije) da želi Kosovo u sastavu Srbiji i Srbiju u Evropskoj uniji".

"Ako Boris (Tadić) misli da se bori za Kosovo i Metohiju, onda je glasanje za ovu rezoluciju, eventualno ako ima neki amandman ili njena popravka, pravi put", kazao je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju rezolucija je u skladu s Tadićevim predsedničkim programom, dosadašnjim skupštinskim rezolucijama o Kosovu i Metohiji i Ustavom Srbije.

SPS podržava rezoluciju

Lider socijalista kazao je da je o rezoluciji prošle nedelje razgovarao sa zamenikom predsednika SRS Tomislavom Nikolićem i najavio da će poslanici SPS glasati da se ona uvrsti u dnevni red sednice parlamenta.

Rezolucija SRS predviđa da Srbija može da uđe u Evropsku uniju samo celovita, odnosno sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu.

Dačić je ocenio da taj dokument ne znači i "ne" evropskim integracijama i dodao da rezolucija "tera EU da na drugi način gleda na Srbiju".

Upitan kako bi SPS reagovao kada bi sutra EU ponudila da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Dačić je kazao da bi "samo lud tako nešto ponudio sutra".

"O članstvu u EU se ne može raspravljati dok nam se otima Kosova i Metohija", zaključio je predsednik SPS.

G17 plus: Rasprava bi bila presedan

Tomica Milosavljeviæ (FoNet, arhiva)
I za trećeg koalicionog partnera, stranku G17 plus, s kojim je, inače, DSS prekinuo svaku komunikaciju, rezolucija je neprihvatljiva.

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević izjavio je danas da je ta stranka protiv rezolucije koju je predložila Srpska radikalna stranka i ocenio da bi skupštinska rasprava o tom predlogu bila presedan.

Milosavljević je na konferenciji za novinare rekao da je G17 plus protiv rezolucije SRS o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije pošto o njoj nije bilo rasprave na sednici Vlade, niti su obavljene konsultacije šefova poslaničkih grupa u parlamentu.

"U tom slučaju, bio bi presedan da se taj predlog stavi na dnevni red sednice Skupštine Srbije", rekao je Milosavljević.

Komentarišući mogućnost raspisivanja referenduma o nastavku procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, Milosavljević je rekao da su se građani Srbije o tome izjasnili na predsedničkim izborima na kojima je ubedljivu većinu dobio kandidat evropske orijentacije.

"Predsednički izbori već su bili neka vrsta velikog referenduma", naveo je Milosavljević i ponovio da za sve eventualne inicijative postoje nadležne državne institucije i odgovarajuća procedura.

LDP neće glasati za

Liberalno-demokratska partija neće glasati da se predlog rezolucije uvrsti u dnevni red sutrašnje sednice parlamenta, rekao je poslanik te stranke Ivan Andrić.

On je ocenio da je ta rezolucija nastavak politike srpskog premijera Vojislava Koštunice i naveo da je jedino rešenje u ovoj situaciji raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Andrić je rekao da je ovo poslednji trenutak da Demokratska stranka, braneći javni interes, iskoristi većinu koju ima u vlasti i utiče da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

"Mi smo sigurni da je većinsko raspoloženje građana da se ubrzaju evropske integracije, a ne da se prekinu", rekao je on i potvrdio da je Predlog rezolucije SRS dostavljen poslanicima te stranke, ali da o tome nije bilo konsultacija.

LSDV: Marketing radikala

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine rezoluciju razumeju kao politički marketing Srpske radikalne stranke.

"Iz onoga o čemu smo obavešteni preko medija, jasno se vidi da je to još jednom pokušaj da se iskombinuju i evropski put i lažni patriotizam koji SRS promoviše već dugi niz godina. To, jednostavno, ne ide zajedno, jer se mora dogovoriti da li se i dalje insistira na konfliktu sa celim svetom, gde je ovaj put Kosovo samo izgovor, ili će se najzad pronaći elementarni zajednički jezik sa planetom na kojoj živimo", izjavio je predsednik LSDV Nenad Čanak.

I manjine protiv

Šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije, Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da posalnici te stranke neće glasati da se predlog rezolucije koju je predložila poslanička grupa SRS uvrsti u dnevni red sutrašnje sednice parlamenta.

Pastor je rekao da je, do sada, Vlada Srbije bila ta koja je predlagala raspravu o Kosovu i da nema razloga da i sada ne bude tako.

"U ovom sazivu, od kada smo mi ponovo parlmentarna stranka, kada je Skupština raspravljala o Kosovu, uvek je Vlada Srbije bila predlagač tih rezolucija i ne vidim razloga da sada bude drugačije", kazao je on.

SPC: Bog nek vas urazumi

Sinod Srpske pravoslavne crkve poručio je, sa sednice u Pećkoj patrijaršiji, da se SPC moli za narodne čelnike da ih bog urazumi i ujedini da bi složno upravljali Srbijom.

SPC apeluje na zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da preispitaju svoju odgovornost za taj potez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: