Ko će prvi priznati Kosovo

List Finance piše da će prve države koje će priznati Kosovo biti vodeće države EU: Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 17.02.2008.

11:11

Default images

Kako piše slovenački list, očekuje se da te države nezavisnost priznaju već danas. Pored njih, nezavisnost će veom brzo priznati i Slovenija, Austrija, Švedska, Danska, Finska, Letonija, Litvanija, Estonija, Holandija, Belgija i Mađarska.

Finance dodaju i da je u Briselu sve spremno na reakciju EU, jer će odmah nakon proglašenja nezavisnosti, ministri spoljnih poslova EU, morati već danas u Briselu da usaglase zajednički stav, koji će najverovatnije biti u obliku deklaracije.

U tom zajedničkom dokumentu moraju države članice da usvoje proglašavanje nezavisnosti i izrazi spremnost EU da odluku o priznavanju prepusti odlučivanju pojedinih država članica, po njihovim individualnim postupcima. Inače, prva vest svih slovenačkih medija je očekivanje današnjeg proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Slovenački portal 24ur.com piše da noćas nije bilo spavanja u Prištini, gde se celu noć slavilo najavljeno proglašavanje nove države, vozilo automobilima, trubilo i mahalo zastavama Albanije, SAD i zapadnoevropskih država, koje podržavaju nezavisnost.

Dva miliona kosovskih Albanaca čeka istorijski trenutak, ali na portalu se pitaju i šta će se desiti ukoliko budu nezadovoljni sadržinom današnje deklaracije? Tim povodom, portal prenosi pisanje kosovske medije, koji citiraju slovenačkog premijera, Janeza Janšu, koji je rekao da EU ne šalje misije u nezavisne države.

Upravo zbog toga se postavlja i pitanje koliko dugo bi Albanci bili spremni da prihvataju ulogu "marionetske države" u rukama SAD i EU, prenosi portal pisanje stranih medija i navodi izjavu SAD predsednika, Dzordza Buša, koji je tokom posete Tanzaniji, rekao da će se Vašington, sa svojim saveznicima, pobrinuti da do erupcije nasilja, na Kosovu, ne dođe.

"Ipak građani dišu kao jedan. Svi su jedinstveni, da će se današnja nedelja, velikim slovima, zapisati u istoriju Kosova", piše portal.

Situacija je drugačija u područjima sa pretežno srpskim stanovništvom - kosovski Srbi zabrinuti zbog svoje bezbednosti, jer su još uvek živa sećanja na 17. mart 2004. godine, kada ih međunarodne snage nisu zaštitile. Iako su KPS i KFOR najavili pojačani nadzor nad tim područjima, svuda je prisutan strah pred mogućim nemirima, javlja POP TV.

Priznavanje Kosova "u talasima"

Stručne analize u koje je imala uvida agencija Beta ukazuju da će proglašenje nezavisnosti u Prištini odmah priznati Albanija, Saudijska Arabija, Pakistan i još neke islamske zemlje.

Ali, priznanje će odmah uslediti i iz Austrije, Danske, Finske, Luksemburga, Belgije, verovatno i četiri evropske države Kontakt grupe - Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, a sve govori da će nezavisno Kosovo jako brzo priznati Vašington.

Za Rumuniju se procenjuje da bi priznanje možda moglo uslediti na veoma dugi rok.

Nezavisnost Kosova neće priznati Rusija, Kipar, Kina, Belorusija, verovatno ni Indija i Brazil kao ni Argentina, koja ima problem britanskog prisustva na Malvinskim ostrvima.

Gruzija ima težak problem kako da postupi zbog Južne Osetije i Abhazije, iako Vašington vrši snažan pritisak na Tbilisi da prizna Kosovo. Moldavija takođe ima problem Pridnjestrovlja. Azerbejdžan je blokiran problemom oko sporne oblasti Nagorno-Karabaha.

U "drugom talasu" bi od država Zapadnog Balkana otcepljenja Kosova od Srbije prihvatile Hrvatska i Makedonija, dok se smatra da je za Bosnu i Hercegovinu to pitanje praktično blokirano jer Republika Srpska neće pristati na takvu odluku.

U "drugom talasu" mogu biti Portugal, Češka, Bugarska, Litvanija, Island, ali i Panama, Južna Koreja i neke afričke države, pre svega one koje imaju tesne veze s bivšim kolonijalnim metropolama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: