Posao za osobe sa invaliditetom

Nekoliko organizacija iz Sombora koje okupljaju osobe sa invaliditetom osnovale vlastito preduzeće - digitalnu štampariju.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2008.

15:59

Default images

Preduzeće je osnovano na inicijativu somborskog udruženja defektologa, kada je uočeno da osobe sa invaliditetom teško nalaze zaposlenje. Uz pomoć raznih institucija otvorili su digitalnu štampariju "Rehabit bum" u kojoj značajnu većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom.

Mila Kuran je duže vreme pokušavala da nađe posao i, kako sama kaže, mogla bi na temu molbi za posao napisti doktorsku disertaciju. Dva puta je na kratko bila zaposlena, ali je tek sada našla posao na kom će, veruje ostati duže vreme.

"Ne moram da sedim ceo dan i razmišljam šta ću da jedem ili s kim ću da se čujem, a i finansijski mi znači jer zanm da neću ceo život da zavisim od tuđe pomoći. Vratilo mi se i samopuzdanje, osećam se sigurnije", rekla je ona.

Inicijativa za osnivanje štamparije potekla je od društva defektologa, kako bi se osoboma sa invaliditetom pomoglo da se integrišu u društvo, a sličan model bi, s obzirom na pozitivna prva iskustva, mogao da se preslika i u druge gradove Srbije, kaže defektološkinja i v.d. direktora štamparije Marinela Šćepanović.

"Posle ovakvog prvog iskustva, nakon primljene prve plate mogu reći i lično i profesionalno da su oni jako uzbuđeni. Rade svim srcem, posao im odgovora, a i trudili smo se da im izaberemo poslove koji svakome od njih odgovara i na kom svako od njih može da se izraze u potpunosti", kaže ona.

Štampariju je osnovalo šest organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Od gradskih vlasti su na trajno korišćenje besplatno dobili prostor za štampariju, a podržali su ih i američka fondacija Ju-Es-Ejd, pokrajinska vlast i druge organizacije bez čije pomoći bi ovaj projekat teško uspeo, kaže predsednik Organizacije slepih Sombora Mile Juras.

"Mlad čovek voli da radi, da stvara, da sam obezbedi svoju egzistenciju, a osobe sa invaliditetom to mogu jako teško da ostvare, gotovo nikako bez pomoći organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditeom i lokalne samouprave bez koje svega ovoga ne ni bilo", kaže on.

U štampariji veruju da imaju šanse za uspeh na tržištu jer se bave digitalnom štampom u čemu su pioniri što se tiče Sombora.

Još jedan podatak koji im ide u prilog i koji nagoveštava da pred njima ima još puno posla jeste prosek godina zaposlenih - svega 23 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: