Stupio na snagu SEPA

Danas je stupio na snagu projekat jedinstvenog plaćanja evrima u Evropskoj uniji, SEPA.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

13:03

Default images

U državama evro zone, ostalih 12 država EU, 9 područja pod upravom EU i Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Islandu i Norveškoj, danas je stupio na snagu projekat SEPA (Single Euro Payments Area). Od danas su državljanima tih zemalja na raspolaganju prve usluge jedinstvenog plaćanja evrima, što znači da će fizička i pravna lica, kao i drugi korisnici platnih usluga u bankama moći da plaćaju ili primaju isplate u evrima.

To će moći da čine bez obzira gde se to plaćanje izvodi unutar područja SEPA.

Očekuje se da će ovaj projekat biti konačno dovršen za četiri godine, a današnji početak predstavlja prvi korak ka efikasnijem i preglednijem platnom prometu u EU.

SEPA znači da će građani, poslovni subjekti i ostali korisnici bankarskih usluga moći da vrše negotovinska plaćanja preko jednog bankarskog računa i jedinstvenim nizom platnih instrumenata.

Od 28. januara će u pomenutom području biti na raspolaganju kreditno plaćanje, koje će omogućavati plaćanje u evrima između svih stranaka koje imaju račune u bankama, a plaćanja će biti vršena prema SEPA standardima, koje će 80 odsto banaka biti da sposobno da prihvata.

U EU ima oko 8.000 banaka, 17 miliona preduzeća i 310 miliona korisnika, kojima bi trebalo da se smanje troškovi i olakša prekogranično poslovanje, jer će, pre svega, biti skraćeni predviđeni rokovi za sprovođenje transakcija.

Istovremeno će biti uspostavljena bolja preglednost poslovanja i slobodan prenos kapitala, a SEPA bi trebalo da pomogne i većoj konkurenciji i višem privrednom rastu.

Uvođenje SEPE će predstavljati i poslednje brisanje granica unutar EU, odnosno uspostavljanje integrisanog tržišta za plaćanje evrima.

Do 2011. godine bi trebalo da bude uvedeno i poslovanje "pametnim karticama", tj. karticama sa čipom, koje bi mogle da se koriste na svim terminalima unutar SEPA.

Prema navodima slovenačkog udruženja banaka, u Sloveniji će u projekat SEPA biti uključena 21 banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: