Četvrtak, 10.01.2008.

07:31

Staroj planini preti uništenje

Na Staroj planini gradi se najveći planinski centar u Srbiji u koji bi trebalo da se uloži više od 500 miliona evra.

Izvor: B92

Default images

Dok žitelji tog ekonomski nerazvijenog kraja u tome vide jedinu šansu za bolji život, Zavod za zaštitu prirode upozorava da se gradnja obavlja mimo zakona i da najvećem zaštićenom prirodnom dobru u Srbiji preti uništenje. Prema master planu za izgradnju ski-centra „Babin zub“ na Staroj planini, na ovom mestu nići će hoteli, žičare, ski-staze.

To znači da ce najveće prirodno dobro u Srbiji, najbogatije biljnim i životinjskim vrstama biti uništeno, tvrde u Zavodu za zaštitu prirode.

Kanadska kompanija „Ekosajn“ prilikom izrade master plana nije konsultovala Zavod, što je bila dužna da uradi.

Prve ski-staze su već otvorene, čime je prekršeno nekoliko zakona.

"Ono što je očigledno na terenu, to je da je takvim nepromišljenim činom uništen jedan od najlepših delova Stare planine, a to je Babin zub. Tamo su nepovratno uništeni prirodni ekosistemi i čitav proces degradacije ekosistema se više ne može zaustaviti", kaže Lidija Amidžić, direktorka Zavoda za zaštitu prirode.

Upravo na mestu gde živi veliki broj endemičnih vrsta biljaka i životinja, tresetištu Jabučko ravnište, u planu je gradnja najvećeg turističkog centra.

Tresave su među najugroženijim staništima na planeti i mi smo dužni, po domaćim zakonima i stranim konvencijama, da ih čuvamo.

Proizvodnja veštačkog snega i kaptaza planinskih izvora velika su pretnja po životnu okolinu, upozoravaju ekolozi.

"Stara planina je izuzetno značajna sa aspekta diverziteta, postoji jako veliki broj vrst, od kojih su mnoge zaštićene i u svetu i kod nas, štite ih mnoge međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala i od izuzetnog je značaja da ih sačuvamo, zato što neke od njih žive samo tu i nigde više u Srbiji i u svetu", kaže Marko Janković, iz Asocijacije za očuvanje i održivi razvoj Stare planine.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja objašnjavaju da master plan podrazumeva tek procenu isplativosti neke investicije i da će se o zaštiti prirode svakako voditi računa.

Goran Petković, državni sekretar za turizam, kaže da je upozorenje dobrodošlo, s tim da su "možda oštrije reči nego što bi trebalo".

"Sa ekolozima imamo želju i nameru da ozbiljno radimo kasnije, na pripremi uslova za ulazak na te prostore, zato što su prirodni resursi neobnovljivi resursi i ključna turistička atrakcija na mnogim područjima jeste ona prirodna atrakcija koju tamo imamo", rekao je Petković.

Opština Knjaževac u izgradnji ski-centra vidi veliku šansu za ekonomski razvoj, a žitelji tog kraja spremni su da ponešto i žrtvuju zarad toga.

U Zavodu za zaštitu prirode kažu da je moguće izgraditi ski-centar a ne ugroziti životnu okolinu, pod uslovom da se promeni postojeći master plan.

Ekolozi se zalažu da se na Staroj planini razvija stočarstvo, seoski i eko turizam, koji finansijski podržava i Svetska banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: